View Single Post
Vechi 13.03.2016, 20:39:40
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
I-ar trebui un telescop mai puternic, dar ar putea :))

Sa zicem ca stai cu telescopul foarte puternic la Ecuator, pe 23 Martie, (sa zicem punctul de jos in poza de mai sus), si il indrepti drept spre o stea indepartata, drept in sus fata de pamant (90 de grade). Totul e frumos si admiri peisajul. Apoi, astepti 6 luni, si pe 23 Septembrie, exact la aceeasi ora, vrei sa te uiti din nou la aceeasi stea, stand cu telescopul in aceeasi locatie. O sa observi urmatorul lucru: ca sa vezi steaua, nu mai trebuie sa indrepti telescopul la 90 de grade in sus, ci la 90.01 sau 89.99.
Dupa aceea, mai astepti 6 luni, 23 Martie din nou, aceeasi ora, observi ca trebuie iar sa-ti orientezi telescopul la 90 de grade. Dupa inca 6 luni, 90.01 sau 89.99.

Ce concluzie poti sa tragi din asta? In mod sigur nu ca pamantul este stationar.
După schița ta, steaua se observă la ora 6 dimineața jos și la 6 seara sus. Nu prea ai cum face experimentul cu o finețe de 0,01 grade decît cu echipamente profesionale și cu multă experiență la CV. Plus că trebuie să călătorești la ecuator sau undeva în zonă dacă vrei să ții cont și de înclinarea Pămîntului.

Dar îți propun un alt experiment mai întîi mental. Din același loc de pe linia Ecuatorului privești cerul la miezul nopții. După jumate de an din același loc te uiți din nou la stele.

Dacă arată la fel, atunci Pămîntul e plat. Dacă e diferit, atunci e rotund. Corect?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote