Citat:
În prealabil postat de omulet
In alta ordine de idei, spuneai ca vamile vazduhului sunt mentionate de Sfantul Pavel. Poti sa ne spui unde? Multumesc!
|
Am lista cu Sfintii care mentioneaza direct sau indirect vamile vazduhului din cartea
"Consels from the Holy Mountain" (varianta in engleza a
"Ne vorbeste Parintele Efrem Filotheitul"), editata de manastirea Sf. Antonie din Arizona, unde se afla parintele Efrem. Lista era o nota de subsol, probabil apartinindu-i monahuluii care a editat cartea.
Despre Sf. Pavel nu stiu daca pomeneste in mod direct vamile vazduhului, insa acest citat din Biblie a fost folosit si de Serafim Rose pentru a arata ca vazduhul e plin de diavoli, si ca o referire indirecta la lupta noastra cu ei:
Caci lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui, ci impotriva incepatoriilor, impotriva stapaniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, care sunt in vazduh.
Pentru aceea, luati toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva in ziua cea rea, si, toate biruindu-le, sa ramaneti in picioare (Efeseni 6:12 - 6:13).
Multi sfinti, chiar daca nu pomenesc clar de niste "vami" sau checkpoint-uri prin care trecem dupa moarte, vorbesc despre cercetarea sufletului dupa moarte, si despre cum diavolii incearca sa-l duca in iad punind in balanta faptele cele rele cu cele bune. Chair cu citeva saptamini in urma citeam in Proloage un cuvint al Sf. Efrem Sirul in care vorbea clar de aceasta incercare de dupa moarte.
Aceasta judecata provizorie se numeste "Judecata particulara", si nu trebuie confundata cu judecata finala, care este "Judecata de Apoi".
Cred ca sunt si Sfinti care vorbesc direct si clar despre vamile vazduhului. Cartea Sufletul dupa moarte a lui Serafim Rose contine mai multe detalii.
Bogdan.