View Single Post
Vechi 23.03.2016, 22:02:06
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Doctorul Wilkinson m-a învățat o lecție importantă despre cum să mă port cu o femeie. M-a convins că soțul trebuie întotdeauna să-i împărtășească soției toate probleme sale la timp, și în totalitate. Am mers într-o seară împreună la o doamnă care ne sunase disperată pe amândoi ‒ pe doctorul și pe preotul ei! Spunea că în curând va părăsi această „vale a plângerii” (acestea au fost exact cuvintele ei!). Eu eram tânăr pe-atunci, abia ieșit din facultate. Doctorul a trecut cu mașina să mă ia, așa cum a făcut de multe ori după aceea, întrucât am devenit prieteni foarte buni.
Mi-ar fi plăcut să îl cunoști. Iubea oamenii și avea darul de a-i citi ca pe niște cărți deschise. A fost și unul dintre cei mai buni profesori de psihologie pe care i-am cunoscut vreodată. Parcă îmi citea gândurile în acea seară. Aveam emoții ca un debutant pe scenă, în bătaia reflectorului. „Stai liniștit!”, îmi spuse el tărăgănat, „nu o să moară în seara asta. O s-o ajutăm noi, amândoi. Nu zic că nu are probleme. Din contră, chiar unele foarte serioase. Dar sunt toate în imaginația ei”.
Apoi mi-a spus pe scurt povestea acelei doamne. Soțul ei murise cu un an înainte și îmi aduc aminte că doctorul mi l-a descris așa: „Știu că nu e bine să vorbim de rău pe cei morți, dar omul acela a distrus-o!”.
Aparent, era un om bun, dar își proteja soția, ceva nemaivăzut. Odată, o boală i-a omorât toate animalele de la fermă, dar ea nu a aflat asta niciodată. Dacă pierdea bani, nici atunci nu afla. Nici atunci când a ars hambarul de la fermă nu ar fi aflat, dacă nu s-ar fi întâmplat să fie chiar acolo.
E o mare greșeală să ascunzi totul unei femei, în felul acesta, îmi spunea doctorul. „Mai devreme sau mai târziu, va ajunge să își imagineze alergii și dureri de cap, numai ca să dea minții ceva de făcut. Femeile au nevoie să simtă că trec prin probleme, iar dacă nu trec prin cele adevărate, și le vor crea pe ale lor.”
În anii care au trecut din seara aceea mi s-a confirmat în repetate rânduri ce mi-a spus. Am întâlnit cazuri de femei care își imaginau singure probleme, căutând confirmarea faptului că viețile lor contează. Întotdeauna, în astfel de cazuri, îmi aduceam aminte de ce îmi spunea Wilkinson și de fiecare dată găseam lângă persoana respectivă un bărbat obsedat de a-și proteja soția.
Motivul pentru care am vrut să îți povestesc asta este că am auzit prea mulți bărbați zicând „Dar eu nu vreau să o mai încarc și cu problemele mele, doar are și ea destule ale ei!” (De cele mai multe ori, bărbații o spun crezând că merită o statuie pentru asta.)
Dacă te surprinzi vreodată gândind așa, sper că ai să-ți aduci aminte de scrisoarea aceasta și ai să îți revizuiești atitudinea. În ziua nunții voastre ați jurat să fiți împreună „la bine și la rău”. Soțul care uită asta poate face mai mult rău în viitor, decât crede el că ar face astăzi dacă se deschide și îi împărtășește soției toate problemele sale.
Bineînțeles, sunt moduri și momente mai puțin potrivite în care să îi comunici aceste lucruri, iar câteodată e bine să amâni, depinzând de situație. Dar regula trebuie să rămână că problemele trebuie împărtășite între soți și îi faci un rău lui Marilyn, dacă nu înțelegi acest lucru.
În primul rând, îi distrugi acea atmosferă de parteneriat, care este unul dintre elementele (și motivele) de bază ale căsniciei. „Împreună” este unul dintre cele mai frumoase cuvinte inventate vreodată și el capătă o frumusețe și mai specială, atunci când el semnifică o femeie și un bărbat care se apropie unul de altul trăgând la jugul vieții, umăr la umăr.
În afară de asta, îi jignești inteligența, dacă îi dai de înțeles că nu te poate ajuta să găsești soluția oricărei probleme. Iar la cât de inteligentă este Marilyn, întotdeauna va simți când te apasă ceva. Dacă de fiecare dată va trebui să te descoasă, ca să afle ce se întâmplă, mai devreme sau mai târziu firea ei femeiască o va face să-și pună întrebări.
Oare e ceva în neregulă cu mine? De ce nu are încredere în mine?”, „Oare crede că nu sunt suficient de deșteaptă ca să îl ajut cumva?”, „Nu cumva discută problemele astea cu altcineva, în care are încredere mai mare?”... și așa mai departe..
Am cunoscut cupluri în care el era foarte deștept, iar ea era, ca să folosesc o frază de-a ta, „de pe altă planetă”. Dar a găsit întotdeauna un ajutor în a gândi cu voce tare orice problemă, iar ea a apreciat asta de fiecare dată. Dacă îți folosești inteligența în locurile în care are ea nevoie, va fi încântată de încrederea pe care i-o arăți. Și, mai important decât asta, va depozita aceste amintiri într-un colț al minții și le va folosi ca să întâmpine acele întrebări de care vorbeam mai devreme.
Mai există un rău, pe care i-l faci dacă nu te deschizi în fața ei la momentul potrivit și în felul potrivit. Dacă îi ascunzi problema și o rezolvi singur, îi răpești bucuria de a fi participat la acest succes, care îți aparține acum numai ție. Bineînțeles că te bucuri atunci când cineva reușește să facă ceva, bravo lor! Dar este cu totul altceva atunci când ai participat și tu, câtuși de puțin, la acel succes.
Dacă pui totul cap la cap, ai să ajungi tot la ce a spus doctorul atunci: „E o mare greșeală să te porți așa cu o femeie”. Oricât de ciudat ar suna, un mod de a o menține fericită este a duce împreună cu ea toate nefericirile tale.
(Charlie W. Sheed, Scrisori către Filip - sfaturi unui tânăr căsătorit, Editura Bizantină, 2011, p. 108-112)