'Cuvântul crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu '(I Cor. 1, 18). Aceasta putere a lui Dumnezeu in semnul Sf Cruci o gasim la Iesire 17, 11-13 cand mainile intinse a lui Moise au alcatuit cu trupul sau semnul Crucii, prin care evreii au biruit pe amaleciti.
14. Si dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustie, asa trebuie sa se inalte Fiul Omului,
15. Ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
16. Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
Ce insemnatate au cuvintele Mantuitorului?
Aceea ca precum evreii facand ascultare, se vindecau de muscatura serpilor veninosi numai ca se uitau la sarpele de arama, dar murind ei nu se mantuiau, mergeau in iad, tot asa si crestinii atunci cand vad Sf. Cruce cu Mantuitorul rastignit pe ea, se inchina cu semnul Crucii impropriind si actualizand acest semn al biriuntei (Col. 2,15), pentru ca Hristos este Dumnezeu caruia trebuie sa-I aducem inchinare tot asa cum Iosua s-a inchinat cu fata la pamant inaintea Chivotului Legii (Iosua 7,6)- (care avea pe el 2 heruvimi de aur-chipuri sau icoane de persoane sfinte si nu idoli), primind prin aceasta inchinare vindecarea de muscatura sarpelui cel vechi, diavolul, care aduce pacatul, iar prin pacat moartea vesnica. Rezultatul fiind ca primim 'viata vesnica'.
|