Citat:
În prealabil postat de sophia
Mai intai ca mie nu-mi place ce scrie ea aici pe forum despre verisoara ei. O face nebuna si in tot felul si ii da vina numai ei.
Si nu este asa. Nu este numai vina verisoarei..
|
De unde reiese ca daca nu e numai vina verisoarei, pe langa faptul ca n-ar trebui sa vorbeasca pe forum despre ea, mai e si obligatia morala a Yasminei sa repare ceea ce altii au stricat. Nu? Mai ales ca verisoara nu coopereaza spre a-i usura viata mamei Yasminei, din contra, profita de bunavointa ei. Asta inteleg ca o scoate pe Yasmina din pepeni, stiind ca la varsta de 75 ani ai mamei, e destul de dificil sa fii mereu la dispozitia unuia mult mai tanar si plin de mofturi si pretentii.
Citat:
Am spus doar ca fata trebuia ajutata inca de acum 3 ani.
Yasmina scria atunci ca fata isi dorea sa faca un curs, sa invete ceva. Si nu s-a facut nimic. De ce?
|
"Fata" are 45 de ani. Inteleg ca Yasmina s-a oferit cu bani sa faca cursuri, dar daca au o finalitate, daca ii foloseste la ceva. Ce nu inteleg, de ce e asta obligatia Yasminei si nu a parintilor si a celor 3 surori ale ei, la vremea cand se dau tinerii la scoli? In locul Yasminei, eu i-as fi dat bani doar pentru consult psihiatric si mers la manastiri in cautarea vreunui parinte monah care s-o ajute.
Citat:
Si m-am infuriat ca toti critica dar nimeni nu ajuta oamenii cu ceea ce au nevoie.
Fata nu este nebuna si nici bolnava mintal. Este daramata psihic si are nevoie s-o indrume cineva. Chiar sa-i puna o pila sa munceasca undeva..
|
Bine, Sophia, cum zici tu.
Nici eu nu cred ca e bine sa punem etichete, mai ales daca nu i s-a pus un diagnostic specializat, dar nu am putut sa nu sesizez lipsa de cooperare a verisoarei. ( pe tema asta, un psihiatru/psiholog ar avea ceva interesant de spus).
Problema nu e ca n-a dus-o Yasmina sau rudele la o agentie de joburi - apropo, daca la varsta de 4o+ mergi insotit cu neamurile sa-ti cauti job, tare ma tem ca nu vei face impresie prea buna, sau sa-i plateasca altii cursuri sau sa-i puna pile, chiar daca ea nu e dispusa sa munceasca decat dupa regulile ei, problema e ca verisoara crede ca altii sunt responsabili pentru viata ei si datori s-o sponsorizeze fara ca ea sa faca nimic. Daca am inteles gresit, o rog pe Yasmina sa ma corecteze.
Citat:
Si da, trebuie facut asa ceva, mai ales pentru o ruda.
Eu n-as putea sa-mi las rudele asa in halul asta.
M-am straduit sa ajut si straini, atat cat am putut. Nota bene, nu cu bani, ca nu am, dar cu ajutor concret si dus cu ei la institutii unde sa primeasca totusi consiliere profesionala si alte sfaturi. Macar ceva..
|
Si daca ruda nu vrea si/sau nu e motivata/interesata? Altii trebuie sa hotarasca in locul ei? Impotriva vointei ei? Nu crezi ca inainte de toate, trebuie sa i se puna un diagnostic sa inteleaga si ea de ce a ajuns in acest blocaj si cum il poate depasi? Cum sa inceapa ea sa functioneze independent, nu altii sa-i hotarasca destinul. Degeaba ar angaja-o cineva cu pile, nu cred ca ar ramane prea mult acolo.
Citat:
Nu stiu daca fata asta mai are pe cineva si nici daca Yasmina are frati sau surori de-si permite sa dea cu piciorul asa la oamenii din jurul ei..
|
???
Repet, eu nu inteleg ca Yasmina da cu piciorul verisoarei, din contra, desi nu e obligatia ei directa sa-i faca verisoarei un rost in viata impotriva vointei ei, incearca s-o motiveze sa se descurce pe cont propriu. Ca in proverbul cu cel care cere peste si pe care e mai bine sa-l inveti sa pescuiasca. Daca e si el dispus, desigur.
Pe scurt, fara cooperarea verisoarei, ceilalti nu prea au cum sa-i faca un rost in viata, oricat ar fi de binevoitori.
Vezi ce zice aici Cristian
[quote=CristianR;618847]
Nu suntem stăpâni pe viețile altora, nu putem să le rânduim noi viața. Și dacă nu au rânduială, să nu ne lăsăm târâți în neorânduiala lor. Ajutăm dacă putem și numai pe cei care vor să fie ajutați.
Roagă-te și fă ce poți![/QUOTE