Citat:
În prealabil postat de Alexandra1andreea
Bună seara,
Cum sa îmi găsesc liniștea sufleteasca? Știu ca trebuie sa mă curat de păcate. ..dar pana atunci în ce îmi găsesc echilibrul?
|
Curatarea de pacate se face printr-o spovedanie foarte amanuntita, dupa un îndreptat de spovedanie: fapte, vorbe, ganduri, respectarea poruncilor evanghelice, a decalogului etc. Dupa spovedanie, sa ai o stare de smerenie si sa te rogi, ca parintele Anatolie din filmul ,,Ostrov" sa te ierte Dumnezeu, chiar daca ai gresit doar cu gandul. Sa lupti cu gandurile de mandrie recunoscând ca fiecare lucru bun l-ai facut cu ajutorul lui Dumnezeu, nu singura. Mandrie il supara cel mai tare pe Dumnezeu.
Daca vrei sa nu simti suparare cand te jigneste cineva, defaimeaza-te singura. Invata sa-i multumesti lui Dumnezeu si pentru necazuri. Acestea fac parte din pedagogia divina. El stie de ce ingaduie sa suferim sufleteste sau trupeste. Exista Acatistul de multumire ,,Slava lui Dumnezeu pentru toate". Citeste-l cand esti mai suparata si vei vedea singura ce efect are asupra starii tale de spirit. Si iarta. Iarta si roaga-te pentru cei ce iti gresesc. Cere iertare. E vorba de o lupta cu noi insine pentru a transpune in practica poruncile evanghelice: iubirea lui Dumnezeu si a aproapelui.
Putem urî pacatul cuiva, insa nu zidirea lui Dumnezeu. Despre toate astea scrie in ,,Patericul egiptean", pe care e bine sa-l citesti.