View Single Post
  #63  
Vechi 04.04.2016, 22:28:00
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Sfântul și Marele Sinod este de interes direct și vital atât pentru laici, clerici și monahii ortodocși, cât și pentru restul lumii creștine
Subliniind faptul că „ Sfântul și Marele Sinod este de interes direct și vital atât pentru laici, clerici și monahii ortodocși, cât și pentru restul lumii creștine”, Sanctitatea Sa a precizat că la desfășurarea Sfântului și Marelui Sinod ar trebui să participe în calitate de observatori persoane (clerici, monahi, laici) din cadrul Bisericii Ortodoxe, precum și din cadrul altor Biserici creștine sau confesiuni (aflate deja în dialog cu Biserica Ortodoxă) . Patriarhul Ecumenic a dat ca exemplu faptul că la desfășurarea lucrărilor Conciliul Vatican II Biserica Ortodoxă a delegat persoane în calitate de observatori.
Făcând referire la faptul că Sfântul și Marele Sinod Panortodox, înainte să se întrunească, este numit de unii „apărători ai ortodoxiei” drept „sinod tâlhăresc”, Patriarhul Ecumenic se întreabă ce autoritate vor avea deciziile acestuia și care vor fi urmările canonice în cazul nesupunerii față de aceste hotărâri .
Patriarhul Constantinopolului a vorbit și despre semnificația cuvintelor consensul sau unanimitate . Totodată, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a evidențiat faptul că „ un sinod care se întrunește sub amenințarea dizolvării lui mai degrabă nu s-ar întruni” și a făcut referire chiar la unele Sinoade Ecumenice care s-au întrunit și în condițiile în care unele biserici absentau de la lucrări.
Au fost abordate și unele subiecte de natură practică: durata Sfântului și Marelui Sinod și formarea unui secretariat comun al Sinodului. Sanctitatea Sa a propus ca Sinodul Panortodox să se desfășoare pe parcursul a cel puțin două săptămâni, iar lucrările acestuia să fie însoțite de manifestări religioase.
„Deci, fraților, bucurați-vă! Desăvârșiți-vă, mângâiați-vă, fiți uniți în cuget, trăiți în pace și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi” (2 Cor. 13, 11) este versetul biblic cu care Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a încheiat cuvântul său.
Patriarhul României: „Un eveniment istoric important pentru a dezvolta practica sinodalității la nivel panortodox”

Sanctitatea Voastră,
Preafericirile Voastre,
Înaltpreasfințiile Voastre,
Preasfințiile Voastre,
Dragi frați în Hristos,
Mai întâi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest eveniment binecuvântat care ne permite să exprimăm coresponsabilitatea noastră pentru viața întregii Ortodoxii și de a lucra împreună pentru întrunirea viitorului Sfânt și Mare Sinod Ortodox .
Suntem recunoscători Sanctității Sale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu pentru că ne-a invitat la această Sinaxă (Adunare) a întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe la Centrul ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy (Elveția).
Apreciem, de asemenea, lucrarea pe care au realizat-o reprezentanții Bisericilor Ortodoxe la ultimele întâlniri ale Comisiei speciale pregătitoare și în timpul Conferinței preconciliare (a V-a), chiar dacă mai există încă probleme de clarificat sau de rezolvat privind forma finală a textelor.
Raportul introductiv al Patriarhului Ecumenic ne arată că pregătirea finală a Sfântului și Marelui Sinod Ortodox este o sarcină dificilă, dar nu imposibilă dacă cerem ajutorul lui Dumnezeu și lucrăm împreună cu mare responsabilitate.
Lumea întreagă a fost deja informată privind întrunirea
Sfântului și Marelui Sinod Ortodox în luna iunie din anul acesta, 2016.
Pe de altă parte, există unii teologi, monahi și laici ortodocși care consideră că un Sinod Panortodox nu este necesar în acest moment sau că acesta nu a fost suficient pregătit (deși au trecut mai bine de 50 de ani de pregătire).
Pentru a sublinia necesitatea întrunirii viitorului Sfânt și Mare Sinod , trebuie să amintim că sinodalitatea (conciliaritatea) este o regulă (normă) canonică a vieții eclesiale în toate Bisericile Ortodoxe Autocefale. Astăzi, însă, sinodalitatea trebuie să devină, de asemenea, o regulă a Ortodoxiei la nivel universal, de întruniri sinodale periodice (la fiecare cinci, șapte sau zece ani).
Din acest punct de vedere, trebuie să considerăm viitorul Sfânt și Mare Sinod nu ca fiind un eveniment eshatologic (care precede sfârșitul lumii), ci un eveniment istoric important pentru a dezvolta practica sinodalității la nivel panortodox. Mai precis, viitorul
Sinod Panortodox trebuie urmat în etape succesive de alte sinoade panortodoxe, pentru a discuta temele asupra cărora nu am ajuns acum la un consens sau alte teme noi legate de probleme actuale din viața Bisericii sau a societății, cum ar fi: viața familiei, viața parohiilor și a mănăstirilor, confruntate cu fenomenul secularizării, problema migrației masive, cauzată mai ales de conflictele militare sau de criza economică, solidaritatea cu creștinii persecutați azi în lume și alte teme majore referitoare la misiunea pastorală și socială a Bisericii în lume.
Deci, trebuie să avem o viziune pastorală dinamică asupra sinodalității, care se manifestă în etape succesive sau periodice la fiecare cinci, șapte sau zece ani, pentru binele întregii Ortodoxii.
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)