View Single Post
Vechi 04.04.2016, 22:36:15
Valkorion Valkorion is offline
Banned

Data înregistrării: 24.03.2016
Locație: Eternal Throne, The Spire, Zakuul
Religia: Ortodox
Implicit

Da, Mihai, in mare parte le citii. Si? Un avocat cu experienta nu a vazut modul, unori superb de malefic, in care eventuali infractori isi ascund intentiile sub cuvinte care exprima contrariul?
Serios acum, majoritatea oamenilor care folosesc informatie cu subiecte care ating dinamica, era sa zic evolutia societatii, pot ajunge, fie prin exercitiu, fie prin dar de Sus, sa "simta pulsul". Nu imi spune ca nu esti constient de spirala descendenta a moralitatii si relatiilor umane in societatea globala. Si nu imi spune ca Biserica nu este un gardian extrem de important al acestor valori. Ierarhia e compusa din fiinte umane. Cum este tendinta dominanta in societate, asa este, chiar o intirziere de ani sau decade, si consecinta molesirii deopotriva a madularelor Bisericii: mireni, apoi cler, apoi monahi, apoi ierarhie. sper ca nu e cazul sa demonstrez dinamica acestui proces unui avocat, care ca si oamenii politici, este prin forta lucrurilor un sociolog empiric. (Exista un numitor comun cind e vorba de talazuirea inclinatiilor la nivel de masse, si cine simte asta mai bine decit oamenii legii, fie ei avocati sau magistrati, sau politisti, si politicenii si oamenii de afaceri?). Repet, lumea se duce pe tobogan in jos. La ora la care scriu asta, sint fiinte umane libere si cica sanatoase la minte, care sustin pedofilia si incestul. Altii, sustin eutanasia, gerontocidul, infanticidul. Ma simt mai inrudit cu plosnitele de copac care intra in casa mea toamna decit cu astfel de....sentienti, o spun fara ezitare. Tu privesti prea non-mistic partea profetica a credintei crestine. Crede-ma, citeste profetii catolice si ortodoxe daca vrei privind vremea de acum (daca vrei deschidem impreuna un topic separat), si te vei ingrozi. Biserica trebuie sa fie precum polonezii aia de care cinta Sabaton ca, 40 la numar, au oprit singuri o invazie germana venita din fosta Prusie Orientala. (Ca tot ne plac Sabaton si Turisas la amindoi). Spre deosebire de majoritatea colegilor ortodocsi, pe mine nu ma deranjeaza o unire intre Vatican si Fanar&Moscova. Da, dar fara otrava insidioasa Bugnini-like difuzind din Vest in Est. Eu ma duc rar la Liturgie. Sincer, prefer mersul in natura, care este Biserica Acheironita pentru mine. Bataia pestilor intr-un riu, sau dansul pasarilor, sau explozia florilor pentru mine surcleaseaza orice ritual omenesc. Ce sa fac, daca asa simt?! Insa gindeste-te la credinciosi adevarati, churchgoers, fie obedienti/reformisti/hieroduli, fie traditionalisti inflacarati. toti acestia si-au pus sufeltul in si pentru Biserica. Mihnea e traditionalist, tu postconciliarist; Alin este mai pro-ascultare stricta (ehei, cite nu vorbiram noi pe privat pe tema asta); Catalin si Antonia, mai sceptici asupra ascultarii, dar voi toti, fara exceptie, asteptati de la biserica indrumare spre mintuire, cum e si firesc unor credinciosi ai ceea ce a fost cindva biserica cea Una. Gindeste-te ce ar insemna conclierea cu modernismul de drqagul criteriului mai degraba cantitativ-numeric si politicianist: "vai, oamenii vor sa o lasam mai moale cu atitudinea fata de anticonceptionale. Facem un pogoramint?". Repet, eu nu cred cum crede Antonia, ca asemena tradari se vor petrece acum. Dar este o tendinta, te rog nu te fa ca nu o vezi, sau si mai urit, ca ar fi un lucru bun. Nu dumnezeu este pentru oameni, ci omaneii pentru Dumnezeu. Si aceasta tendinta trebuie combatuta.