Știi cum e, Antonia, un om care îl mai porcăiește pe altul.... poate e de înțeles, poate e de scuzat, poate e de condamnat, poate e de iertat creștinește.
Dar cu certitudine nu e mai grav decât un "creștin ortodox" care își porcăiește întreaga ierarhie a propriei Biserici.
Acuma, trecând mai la obiect, eu înțeleg că ceea ce se contestă, în esență, sunt două formulări din documentul privind relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul creștinătății:
1. În primul rând, formularea privind la unitatea creștină, despre care documentul recunoaște că s-a pierdut.
Ori, prin însăși atitudinea lor, contestatarii aduc dovadă în sprijinul acestei idei pe care o contestă. Lasă că ei susțin că unitatea s-a păstrat neștirbită în forma și în cadrul Bisericii Ortodoxe, făcând abstracție de toate schismele care au rupt creștinătatea, vreme de 2000 de ani; dar cum să susții unitatea de neclintit a Bisericii Ortodoxe când tu însăți zgâlțâi de zor barca ?
2. În al doilea rând, formularea conform căreia Biserica Ortodoxă recunoaște existența altor biserici și denominațiuni creștine.
Aicea, nimic de comentat; dacă documentul ar fi specificat că numai ortodocșii sunt creștini, iar Francisc de Assissi, Maica Tereza, Martin Luther King, Ioan Paul al II-lea, vecinul Janoș ungurul calvin și vecina Ema nemțoaica catolică sunt toți niște păgâni eretici și ard în iad, sunt convins că grupusculele de contestatari ar fi la ora actuală preocupați să le scrie acatiste și să le pregătească icoane semnatarilor documentului.
Despre conduita acestora până la Sinod și pe parcursul Sinodului eu nu mă îndoiesc că va fi în același "duh"; însă ceea ce este realmente interesant este ce se va întâmpla cu dumnealor după Sinod: vor avea curajul să-și asume propriile convingeri și să părăsească comuniunea euharistică cu o biserică și o ierarhie pe care încă de acum o etichetează drept eretică ?
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.
"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento" - Sfântul Francisc de Assisi
|