Citat:
În prealabil postat de delia31
Florin, ai repetat de nenumarate ori ca ignoranta se afla in mintile tuturor fapturilor, fara exceptie, si ca ea ar fi cauza raului primordial.
Ce se poate intelege de aici despre ignoranta? Cel putin 2 variante:
1. Fie Dumnezeu a intentionat-o ca sa cauzeze un lant interminabil de rele.
2. Fie ignoranta-maica tuturor rautatilor e co-eterna cu Dumnezeu-Tatal binelui.
Prima idee, gandita pana la capat, sustine ideea ca Dumnezeu ar fi predestinat fatalmente creatura sa cada in rele. Ca doar El a creat fapturile asa ignorante, nu? Desigur, sustinatorii ideii ca ignoranta e cauza ralui nu afirma direct ca Dumnezeu e Tatal raului, dar indirect, despre asta e vorba ca doar ignoranta trebuie sa aiba si ea o cauza.
A doua sustine erezia maniheista, aceea ca binele si raul sunt co-eterne si ca sunt de fapt tot una, doar ca din cauza ignorantei (desigur!) nu putem accede decat prin cognitie meta-apofatica la acest "nobil adevar" al non-opozitiei dintre bine si rau.
Biserica lui Hristos respinge elucubratii luciferice de genul asta, fiindca, gandita si asta pana la capat, ar insemna ca diavolul e doar alta fata a lui Dumnezeu.
Zici deci ca n–ai afirmat direct varianta 1, ca Tatal ar fi cauzat aceasta ignoranta si e doar deductia mea de tip straw-man-fallacy. Ok.
Tocmai ma pregateam sa-mi cer scuze ca am dedus asta indirect si ca te-am inclus la varianta nr. 1 de mai sus.
Urma sa te intreb atunci cum comentezi varianta 2, ca sa nu te lezez iar cu etichetari straw-man style.
Si cand colo, ce scrie Florin Oltean mai departe?
Intrebare: Ce sa inteleaga o ignoranta ca mine despre pozitia ta?
Sustii sau nu sustii, direct sau indirect, catafatic sau apofatic, varianta 1 de mai sus, ca adica Dumnezeu ar fi intins o cursa intentionat spre caderea creaturii?
Sau cognitia ta catafatico-apofatica inclina spre varianta 2, ca adica altcineva, nu Dumnezeu, dar coetern cu El, ar fi pus capcana aceea?
Mai exista si varianta 3, ortodoxa, dar pe asta o respingi apriori.
|
Delia, eu cred ca misterul vietii (sursa si procesul) este de necuprins cu mintea noastra obisnuita.
Viata apare in infinite forme in fiecare miliardime de secunda, moartea se produce cu aceeasi frecventa inconceptibila.
Fiecare religie sau teorie stiintifica ofera un anumit gen de explicatie.
Este de bun simt ca fiecare model sa fie testat daca este sau nu articulat rational - multe pot fi pure fantezii, fara nicio ancorare logica sau deductibilitate din realitatea observabila.
Teoria reincarnarii ofera o explicatie plauzibila diversitatii de circumstante (de ce cineva se naste frumos sau urat, bolnav sau cu o sanatate de fier, intr-o familie care-i ofera educatie sau intr-una care-l maltrateaza sau chiar il ucide, de ce cineva are inclinatii spirituale sau este stapanit de duhul necredintei...) intr-un registru moral, in care sufletul este singurul raspunzator de calitatea experientelor sale functie de deciziile si actiunile sale.
Unii pot crede ca Dumnezeu decide totul pentru un suflet abia nascut (circumstantele nasterii, inzestrarile si inclinatiile), altii vad in aceasta actiuni discretionare in care nu se intrezareste niciun fundament moral.
Unii isi pot suprima zvacnirea morala prin constientizarea inegalitatii dintre oameni, inca de la nasterea lor, cu fraze gen "nestiute sunt caile Domnului", altii nu.
Reincarnarea de asemenea dozeaza pedeapsa functie de gravitatea pacatelor, compenseaza perfect toate actiunile pe un lant cauzal articulat in fiecare cuanta temporala.
Pedeapsa este proportionala cu gravitatea faptei - nu este doar pucioasa si ardere universala eterna.
Oricum pacatul condamna la existente mizere (in lumi mai mult sau mai putin terifiante), nasteri si morti care nu se sfarsesc decat doar atunci cand sufletul afla Adevarul.
De ce un suflet samsaric este ignorant si nu vede Adevarul direct este un mister.
Poate ca toata circulatia lui in samsara face parte din procesul de invatare necesar nasterii adevarate.
---
Ignoranta este incapacitatea mintii de a sesiza natura profunda a fenomenelor pe care le percepe. Astfel ca din coliziunea simturilor cu acestea se produc trei tipuri de reactii:atractie, aversiune sau indiferenta. Toate trei sunt de fapt energiile care ne moduleaza culoarul samsaric clipa de clipa.