Citat:
În prealabil postat de GMihai
Conform definitiei tale, si Biserica Romano-Catolica ar fi "plecat, luand credinciosi debusolati cu ea". E corect ?
|
Nu. Schisma de la 1054 a fost o chestie pur politica: se umflase taritza orgoliului tipic romeilor in patriarhul bizantin de atunci, iar cardinalul Humbert nu era tocmai un om al tactului. Nu, ideea este ca acum problema cea mare este prabusirea autoritatii mistice a ultimului bastion a ce numesc normalitatea-dupa-Dumnezeu, adica in acest caz Biserica (sensu lato). Ce nu pot spune, din motive de "punti batatorite" cum se zice in neurologie, sau din motive de limbaj eclesiologic bizantin de lemn, daca vrei, adeptii a ce tu crezi ca e o schisma iminenta, este ca se tem pentru puritatea Liturgiei. O Liturgie cu clovni sau chitari solo, sau, horribile dictu, oficiata de femie sau mireni, este nevalidata, o batjocura si un sacrilegiu. Ei nu vor sa se ajunga, si aici in Rasarit, la aceasta.
Dupa cum stii, eu sint un marginal eclesiologic; la ce se intimpla acum sint mai degraba un spectator. Totusi, deoarece pentru mine Natura este "Biserica" Acheironita, eu merg mult pe instict. Iata cum vad eu, casa raspund si tie, si altora la intrebari rostite si nerostite: totul, tot ce este relatie, implinire, fiintare si rodire in natura vie si in lumea spirituala deopotriva, este bazat pe ritual. Deoarece lumea vazuta este construita cumva pe baza celei nevazute, ritualuri religioase puternice precum Liturgia trebuie sa ramine pure, avind prestigiu in fata mortalilor si angelicilor deopotriva. (Sfinti deopotriva catolici si ortodocsi dau marturie ca Sf. Ingeri vin si participa nevazuti la Sf. Liturgie, o stii si tu). Deci, prabusirea Liturgiei ar accelera prabusirea familiei, ceea ce ar duce la extinctia speciei. Nu e tulburator ca cineva care gindeste ca mine, pe de o parte, si credincisoi ortodocsi practicanti, dar si catolici, pe de alta, am ajuns la aceeasi concluzie, anume ca (si) Liturgia oficiata corect tine lumea, la propriu? Privit pragmatic, cauzal. Fara orgolii bisericesc-administrativ-politice, fie ele rasaritene sau apusene, adica ce numesc eu mai ireverentios "bisericisme". La rece.
Daca ne-am lua 100% dupa supunere, atunci ar fi fost ceva ok ca, pe vremea cind patrairhiile bizantina, asa-zis ecumenica, si cea sirba, in sec XII parca, se anatemizasera reciproc, si crestinii "obisnuiti" de o parte si alta sa fi achiesat la blestemul cumplit al anatemei asupra unor frati ortodocsi, doar pentru a face ascultare de orgoliile, influentate politic (vezi contextul vremii) ale unor ipocriti cu barba si omofor. Ori, e absurd.