Citat:
În prealabil postat de BogdanF
In prima partea a citatului, Sf. Pavel pare sa se refere doar la existenta in vazduh a diavolilor. Si eu cred ca Sf. Apostol Pavel era inspirat de Duhul Sfant, nu doar de anumite traditii iudaice.
Daca in a doua partea citatului se refera la ziua mortii (ziua cea rea) sau nu, nu stiu sigur, insa ar putea fi o referinta indirecta.
|
Bineinteles Bogdan, Sf. Pavel era inspirat de Duhul Sfant, dar a spune ca diavolii sunt in vazduh e la fel ca si atunci cand spunem ca Dumnezeu este in cer. Si cred ca era vorba de a descrie realitati duhovnicesti, dar in cuvinte pe care le putem noi intelege.
Despre batalia care se intampla in noi in ceasul mortii stim de la foarte multi Sfinti Parinti! Din cate am citit eu (foarte putin, recunosc) e culminarea luptei dintre bine si rau din timpul vietii. E momentul in care nu mai avem nimic material pe care sa ne sprijinim, cand suntem (cum spun unii Parinti) cu sufletul gol in fata lui Dumnezeu, cand tot ceea ce suntem (inclusiv patimi) se vor revela. Ma gandesc ca trebuie sa fie inspaimantator daca ne-am crezut curati in timpul vietii si deodata ne vedem in toata nimicnicia noastra, devorati de patimile (diavolii) pe care nu le-am lepadat in timpul vietii!
Insa de aici pana a descrie vami si puncte de trecere e cale foarte lunga!