Puttatorul de cuvant al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a fost marți, 12 aprilie 2016, invitatul lui Florin Negruțiu în cadrul emisiunii 24 de minute – Interviul Zilei la postul de televiziune Digi 24. Dialogul a atins diferite subiecte, printre care și construcția Catedralei Naționale. Făcând referire la melodia trupei Taxi, Despre smerenie, Vasile Bănescu a spus că mesajul melodiei este țintit asupra unui proiect, dar nu sunt cunoscute utilitățile construirii Catedralei Neamului.
„Personal, cred că respingerea unui asemenea proiect se datorează unei insuficiente cunoașteri, e un reflex să respingi ceva ce nu cunoști”, a precizat Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat faptul că viitoarea Catedrală Națională este o necesitate liturgică, de ordin public, o utilitate socială, publică și filantropică.
Această biserică nu va fi destinată doar Patriarhiei, doar apropiaților Bisericii, ci va fi o Catedrală deschisă tuturor cetățenilor români sau străini, a mai spus Vasile Bănescu arătând că aici se vor desfășura momente cu încărcătură simbolică națională (pomenirea eroilor neamului, ziua națională etc).
Cei care sunt încă împotriva acestui proiect sunt oameni care se află la o distanță a neînțelegerii de el, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei care a subliniat că toți vizionează în imaginarul lor o Biserică foarte mare, eventual megalomanică, însă a explicat că aceasta va cuprinde un centru de diagnostic și tratament, un muzeu al Creștinismului Românesc, centre de conferințe, o cantină și un cămin pentru pelerini etc.
Cultura dialogului e absolut necesară în spațiul românesc
Vasile Bănescu consideră oportună o întâlnire cu membrii trupei Taxi dimpreună cu ceilalți artiști „pe care nimeni nu îi suspectează de rea credință”.
„Eu m-am gândit să vorbim cu cei din trupa Taxi, n-am făcut-o încă, dar consider că ar fi oportună o întâlnire cu acești oameni pe care nimeni nu îi suspectează de rea credință, niciodată nu a fost vorba despre asta la nivel oficial. (…)Personal mă gândesc la asta și sper să reușesc să organizez o asemenea întâlnire. Ar fi foarte bine dacă ar dori să fie prezenți lângă această Catedrală, să o vadă și, poate, să-și reconsidere imaginea în legătură cu acest proiect. Repet, cred că acești oameni nu au avut acces, nici timp și poate nici curiozitatea de a se apleca asupra unui asemenea proiect”, a spus Vasile Bănescu.