Am ascultat complet predica.
O sa fac un foarte scurt rezumat.
Coruptia – este discutata si tratata la nivel de societate, intr-o maniera crestineasca, dpdv legal, dar nu la nivel de Biserica
Darea si luarea de mita – pedepsite legal. Darea de spaga – nu este ok. Abuzul de functie este pedepsit de lege. Birocratia – potenteaza coruptia. Venita prin fanariotism, turcii foarte corupti.
Cum se rezolva problema coruptiei: printr-o constiinta curata crestineasca
Si prin legi, temnita. Si ca nu de lege trebuie sa se teama ci de Dumnezeu care vede de sus. Pe Dumnezeu nu poti sa-l minti.
Insusindu-si mita este osandit de Dumnezeu prin venit NECUVENIT. Numai din interior poate fi starpita.
Sa ne ne apropiem de Dumnezeu cu inimile si mainile curate. Cam asta este predica.
O predica adresata Statului si NU Bisericii. Poate la el in eparhie lucrurile sunt roz. In alta parte insa...
Insa este o diferenta ENORMA intre Stat si Biserica iar voi incercati sa aplicati o judecata generica si sanatoasa asupra logicii de judecata a Bisericii care este complet diferita, si care are propriile instante de judecata.
In Stat, poti sanctiona cu dovezi un act de coruptie.
In Biserica, poti sa incerci sa faci asa ceva. Insa daca exista coruptie, este doar in cercurile mari, care au autoritate (la nivel de protopop si eparhie) putere si de judecata asupra celor mici. Pe scurt, judecatorii tai sunt cei care iti cer "mita".
Iar daca nu dai, o sa fii sanctionat corespunzator, si nu prea ai instanta de apel. Nu ai cui sa te plangi.
Logica de judecata in Biserica este simpla: daca esti in cercul de interese corect atunci ai sanse... daca nu, Dumnezeu cu mila.
Asta este diferenta intre Stat si Biserica. La Stat ai dreptate, in Biserica te judeca cei pe care nu i-ai mituit.
Daca cineva are curaj sa ceara X$ intr-o eparhie, atunci lucrurile sunt complicate acolo din toate punctele de vedere... sa ceri judecata dreapta acolo e o gluma buna de ras.
Si atunci trageti voi o linie si o concluzie daca eu am zis bine sau nu.
Last edited by gpalama; 18.04.2016 at 21:51:51.
|