Citat:
În prealabil postat de catalin2
Postul randuit de Biserica este obligatoriu, nu optional. De aceea se da si dezlegare pentru cei slabiti, carora le este greu sa-l tina, nu s-ar da dezlegare pentru ceva oricum facultativ.
Sunt si cateva zile de post negru (care, din cate stiu, nu este obligatoriu), de exemplu ajunul Craciunului si Pastilor (care se numesc asa de la ajunare).
|
Cred ca aici este o confuzie. Nu stiu daca putem sa spunem ca postul sau altceva din biserica este obligatoriu. Nu te forteaza nimeni, nu te controleaza si nici nu te pedespeste daca nu faci acel lucru din diverse motive.
Ba mai mult, sunt preoti care nu-l considera esential si nu te obliga si nici nu te intreaba. Te poti impartasi si asa, daca in alt mod esti corespunzator.
Exista la preot/duhovnic mai multi factori de decizie.
Pana la urma postul este mult legat de Sf. Impartasanie, ca pregatire pentru aceasta.
Am o intrebare:
Cum se face dezlegarea? Iti citeste o rugaciune speciala, sau ii ceri si preotul doar iti spune ca nu trebuie sa tii? Nu sunt lamurita.
Si pe ce baza? Pentru ce motive?
Aveti ceva detalii aici?
Si eu stiu ca sunt unele posturi negre, dar de cate o singura zi.
Pentru Florin-Ionut (si altii):Poti sa dai exemple unde scrie ca postul trebuie sa fie neaparat negru?
Da, am gasit si eu ca la manastiri, unii monahi mai imbunatatiti tin cu apa si paine. Am citit insa si de post obisnuit in manastire, cu legume si fructe. Si am si vazut ce mananca (am fost la o manastire mai multe zile).
Cu ulei sau fara, nu stiu.
Concret - scrie undeva componenta postului? Mai ales pentru mireni.
Vad ca Mihnea scrie ca la catolici este stabilit si scris undeva: se exclude numai carnea.
Postul este post si presupune mai multe lucruri, nu numai abstinenta la mancare.
Iar legat de vremurile in care au trait Iisus si apostolii sai eu stiu ca nu prea aveau asa mancare in zona aceea.
In mod normal mancau peste (apostolii erau pescari in mare parte), paine, miere, fructe. Nu stiu ce legume aveau. Iisus a dat oamenilor peste si paine.
Tu ai notat de pe undeva ce anume mancau ei? Mai ales cand posteau?
Exista vreo scena descrisa in care apostolii au postit?
Am gasit pe site un articol cu un citat din Sf. Ioan Gura de Aur despre Post.
Atat de frumos scrie. Nu porunca, ci dimpotriva, dupa puteri:
http://www.crestinortodox.ro/post/po...sc-147785.html
Am gasit si articolul cu bazele postului. Nu scrie insa ce alimente sunt de post. Si nu spune de post negru (doar la Iisus si Moise).
http://www.crestinortodox.ro/post/po...ox-125931.html
si Teofil Paraian scrie frumos despre post:
http://www.crestinortodox.ro/post/pr...ui-147942.html
Tot asa - cumpatare:
"Așa că să ne cercetăm pe noi înșine în privința tuturor laturilor care țin de viața noastră, să ne ajutăm și cu postul, pentru că e totuși un mijloc de pregătire pentru Paști, să mâncăm mâncare de post, să nu facem performanțe de postitori, să postim cu rânduială, să postim cum postesc și cei din jurul nostru, să ne împuținăm eventual mâncarea pe care o mâncăm, dar nu să renunțăm total sau pentru știu eu câte zile. Nu e corect și nici nu e bine să te împuținezi cu puterile, să te istovești și nici la rugăciune să nu mai fii cum trebuie, să ți se ia și glasul. Ați văzut că alaltăieri nu mai puteam nici să vorbesc cum se cade. De ce? Mi s-a luat puterea. Uite, din mâncare e puterea, acum nu mai sunt așa, că aseară am mâncat și acum am putere."