" De ce nu mă iubește cel pe care îl iubesc eu? De ce? Pentru că nimeni nu răspunde la o pretenție. Dacă pretinzi cuiva să te iubească pentru că tu îl iubești, e un abuz și omul se apără cum poate. Iubirea nu se pretinde, ci se dăruiește. Iar ceea ce ai numit adineauri iubire poate fi doar o pretenție de a ți se răspunde la dorințele tale. Suntem cu toții bolnavi de nevoia de iubire. Vom învăța-o numai în clipa în care vom învăța să respectăm creația lui Dumnezeu, să vedem prezența lui Dumnezeu în toate făpturile, să vedem în cel din fața noastră taina lui Dumnezeu. Până nu vom vedea că acolo e o taină, o minune, nu avem cum să iubim [...] Nu poți să iubești un om dacă nu știi ce fel de unghii are, ce fel de gene, cum merge, cum calcă, cum se uită la flori, cum se uită la icoane, cum răsfoiește o carte. [...] Iar cu iubirea întreabă așa: Doamne, eu acum ce pretind? Să mă iubească? Ce drept am eu? Noi n-avem dreptul oameni buni să pretindem nimic. [...] Să avem curajul să ne asumăm, să nu pretindem. " (Maica Siluana Vlad)