Subiect: Postul negru
View Single Post
Vechi 15.05.2016, 01:51:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am o observatie pe care tot am uitat s-o scriu si pe care mi-am amintit-o citind ultimele mesaje.

Oameni buni, hrana noastra, ceea ce mancam, nu este spurcat(a), nici rea!!!!!!!
Nici macar din punct de vedere medical nu este otrava!
Toate cele mancate cu masura sunt bune.
Pana si in Scripturi gasim asta.
Exact! Si postul este o astfel de "masura".

Citat:
Chiar Iisus spune undeva: "...nu cele ce intra pe gura sunt spurcate, ci cele ce ies..." Nu stiu daca sunt termenii corecti, dar asta este ideea.
Si tot El a spus ca trebuie sa postim.

Citat:
Rau si pacatos este ceea ce vorbim si ceea ce facem in raport cu oamenii din jur.

Si mancatul prost si fara masura, si neglijarea postului si etc.

Citat:
Tot in Biblie scrie ca tot ceea ce este lasat de la Dumnezeu este bun pentru om (hrana).
Si postul scrie ca este lasat pentru om, si e bun.

Citat:
S-a ajuns treptat la aceasta aberatie folosita de-a valma, ca tot ceea ce mancam este spurcat si de aceea trebuie sa postim.
Nu! Postul este tinut pentru alte motive si pentru alte scopuri decat curatarea organismului.
Pai tu lansezi astfel de idei aberante si tot tu le contrazici.
Ce sa zic, faina tehnica, dar nu e prima data.

Si da, are si efectul "curatarii" desi nu e asta scopul in sine.

Citat:
Este adevarat ca deruta vine de la lista alimentelor pe care avem sau nu voie sa le mancam. Lista asta a fost facuta (nu stiu de cine) pentru a stabili cumva un regim mai aspru, mai contra naturii la om, care sa fie o adevarata jertfa.
Jertfa pentru ca renunti la comoditate, imbuibare, placeri, etc. pentru a ajunge undeva mult mai important.

Citat:
Trebuia sa fie ceva mai aspru si ceva care sa nu hraneasca organismul, sa-l slabeasca si sa-l chinuie.
Serios?

Cum slabeste sau chinuie organismul mancand pe saturate fasole, naut, linte, mazare, grau fiert, etc?
Combinate, sunt alimente complete, ofera organismului tot ce are nevoie.

Ca post negru de o saptamna, evident, nu e pentru tine, dar macar ce zice Biserica, tine.

De ce mancarea asta ni se pare neobisnuita?

Ca peste an, nu tinem nici posturile de miercurea si vinerea.

Care sunt doar 2 zile pe saptamana - greu de argumentat, chiar si daca ar fi de post negru, ca iti prejudiciaza organismul.

Dar nici alea nu sunt tinute.

Ca mai bun e si oleaka de pateu pe paine. Sau niste branza, un iaurt, un snitel.

De ce? Asa ne place si placerea noastra e (cea) mai importanta.

Citat:
La fel nici casnicia si relatiile trupesti dintre soti nu sunt spurcate, rele, pacatoase. Se face abstinenta la ele periodic pentru Mantuitorul. Este o jertfa adusa Lui.
Comparatia e proasta, pentru ca ele nu sunt necesare, cum e mancarea.

Citat:
Referitor la postarea lui Caminaris:
- postul nu inseamna echilibru, ci dimpotriva, lipsuri, abstinenta, jertfa
La fel se vaita si fumatorul daca ii iei tigara.

Citat:
- starea noastra obisnuita nu este postul, ca atunci ce-am mai jertfi?
pentru rezultatele duhovnicesti in primul rand.

Citat:
Chiar ma intreb ce inseamna postul pentru cei vegani? Ce jertfa aduc ei? Poate ca ei ar trebui sa manance numai produse animale, care lor nu le plac?
maninca mai putin, dupa ora 3, doar seara, deloc, etc.
ce le duci tu grija lor? sa ajungi tu acolo si pe urma.

Citat:
Totul trebuie facut cu masura. Aici este solutia.
Acum care este masura pentru fiecare individ, este alta discutie.
Nu, exista o singura masura pentru toti:

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
"CANONUL 69 apostolic (POSTURILE DE CĂPETENIE)
Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau ipodiacon sau citeț sau vreun cântăreț nu postește sfânta patruzecime a Paștilor (marele post), sau miercurea sau vinerea, să se caterisească; afară numai dacă ar fi împiedi*cat de slăbiciunea trupească; iar dacă ar fi laic, să se afurisească."
Restul sunt exceptii, care confirma regula.

Citat:
Si apropos de post si alimente:
Observ de ceva vreme ca veganii se bazeaza totusi si pe produse care sa inlocuiasca pe cele animale.
De ex. din soia si alte cele fac carne, mezeluri, branza si etc.
Pana si producatorii industriali acum arunca pe piata astfel de produse: mezeluri si branzeturi vegane, lapte vegan si etc. Nu stiu daca exista si oua vegane.
De ce? Gust nu au. Este doar o pacaleala.
Nu este clar cat este de sanatoasa soia (si mai departe tofu).
Inseamna ca totusi nu este grozav veganismul?
Una, ca ai inteles prost, soia si derivatele nu sunt substitut gustativ pentru carne, ci alimente in sine.

Si ma refer exclusiv la derivate sanatoase (ex. tofu) nu "salam" sau "pateu" de "soia" - care sunt bombe chimice, soia e prezenta doar asa, in treacat.
Veganii nu maninca asa ceva.

Pentru unii, poate, le usureaza trecerea spre genul asta de alimentatie, altii se pacalesc ca postesc astfel, suferind in continuare de gastrimarghie, etc.

Last edited by AlinB; 15.05.2016 at 01:58:45.
Reply With Quote