"Speranța" este un cuvânt Ateu!
"Credința" este un cuvânt divin!
Să nu mai folosim în ortodoxie termenul de "speranță"!
Credința este atotîmplinitoare, pe când speranța este ceva hazardist! Poți să aștepți să se împlinească sau să nu se împlinească!
Pentru cei puternici, care nu neagă dărnicia lui Dumnezeu nici în momentele dificile, drumul în viață nu se îngustează. Pentru aceștia, Dumnezeu este o "stâncă", iar credința nu se clintește din sufletele lor. Așa cum spun psalmii, și atunci când suntem întristați, trebuie să ne aducem aminte de Dumnezeu. Atunci când Dumnezeu îi spune lui Iacov să nu se teamă, îi amintește că îi va oferi mereu sprijin și că nu îl va părăsi, indiferent de situație. Să avem deci, într-un colț al minții, săpate aceste cuvinte:"Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îți vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare. Iată, înfruntați, și acoperiți de rușine, vor fi toți cei ce sunt mâniati pe tine; vor fi nimiciți și vor pieri, cei ce ți se împotrivesc. Îi vei căuta, și nu-i vei mai găsi, pe cei ce se certau cu tine; vor fi nimiciți, vor fi pierduți cei ce se războiau cu tine. Căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, care te iau de mâna dreaptă și-ți zic: "Nu te teme de nimic, Eu îți vin în ajutor!" (Isaia 41:10-13)
https://youtu.be/uDR0zA75kz4