Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Mai intai, eu nu sunt preot. Mi-ar fi placut sa fiu, dar Dumnezeu nu m-a chemat la aceasta slujire speciala. Il slujesc ca laic.
Mai apoi, eu nu vad lucrurile in termeni de "tabere" opuse. Occident si Orient sunt, pentru mine, doi versanti ai aceluiasi munte al Sionului. Imperiul Bizantin este Imperiul Roman de Rasarit, continuator stralucit si legitim al traditiei Romei. Locuitorii lui nu erau numiti, de cei vechi, "bizantini", ci "romei". Pentru mine, in linia Scolii Ardelene, Romania are vocatie europeana, trecut european, este europeana. Chiar daca, vreme de secole, dusmanii romanilor, instrumentalizand inculsiv credinta si Biserica, au incercat sa rupa Romania de pe orbita ei romana si sa o plaseze in orbita Moscovei, care se vroia si se vrea, in mod ilegitim, a treia Roma.
|
Da de ce e asa importanta Roma?
Am vazut ca si romanii cand s-au unit intre ei, si-au ales numele de romani si Romania, adica sa se sugereze ca romanii ar fi niste romani rataciti peste veacuri.
Pentru ce e asa important sa fii roman? Cu ajutor roman a fost rastignit Hristos! Ia uitati cum suna chestia asta! Ce extaz ascuns credeti ca trezeste asocierea cu romanii?
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Sper ca romanii, iesind din orbita celor care nu le vor binele, sa revina, in ansambul lor, la Biserica lor stramoseasca, Biserica Romei. O asemenea revenire a avut, deja, loc: Biserica Ortodoxa a ceea ce era, pe atunci, Tara, cu episcopul ei, cu capitlul ei, cu protopopii ei si cu delegati ai laicatului din fruntea fiecarui sat s-a unit cu Episcopul Romei. Un rol important in acest nou inceput, in aceasta regasire si emancipare a romanilor avandu-l si episcopul Inocentiu Micu-Klein, care a murit in unire cu Roma, ca un bun catolic.
|
Pai Inocentiu Klein, sau cum si-a dorit sa i se zica, (pentru ca Micu-Klein e un fel de balbaiala) a murit in exil sechestrat intr-o casa din Roma de catre papalitate. Stiti de ce a ajuns asa? Pai catolicii le-au promis, celor care se leapada de credinta si trec sub stapanirea catolicilor, ca o sa aibe drept sa are cu animale nu sa traga ei in jug, si li s-a mai promis ca o sa fie facuti savanti in scoli numite Ardelene.
Ei, Inocentiu Klein asta, dupa o perioada de gratie s-a dus la Viena si Roma sa intrebe unde sunt cele promise mai sus? Drept urmare i s-a zis:
i-a treci matale la racoare ca ai inceput sa ai pretentii.
Dar daca aveti discursul asta ca si vestul si rasaritul sunt identici, atunci de ce nu ati ramas ortodox in rasarit?, ca inteleg ca practic nu vedeti nicio diferenta. De ce daca Dumnezeu v-a adus pe lume intre ortodcsi ati zis:
nu e bine, trebuie sa trec neaparat la catolici?
PS Din poza de la profil am crezut ca e vorba de dumneavoastra si mi s-a parut ca aduce a preot (din aceia grecocatolici parca)