View Single Post
Vechi 22.02.2008, 13:45:14
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie
1. Ideea ca psihologii pot ajuta oamenii e una din ideile false care amagesc oamenii zilelor noastre.

2. Principiile psihologiei suna cam asa: "sufletul e o masinarie despre care nu stim prea multe dar putem sa observam anumite relatii între experientele de viata si comportamentul unui individ". De asemeni se bazeaza pe teoriile false ale lui Freud care credea într-o mecanica a subconstientului.

3.fetelor li se dadea mereu o ocupatie pentru a le distrage atentia de la gandurile periculoase care le-ar fi putut asalta"

Asta-i o greseala grava. Metoda distragerii atentiei în psihologie sau a adormirii constiintei în psihiatrie nu poate avea efecte benefice. Este doar o moarte care întârzie pentru un timp curiozitatea sau neastâmparul.
1. adica nu exista relatie de intrajutorare decat intre parintele duhovnic si fiul acestuia?
sau.. cine ii mai poate ajuta pe oameni inafara de clerici?

2. unii afirmau ca "gandirea este o secretie a creierului, asa cum bila este o secretie a ficatului"... crezi ca toti psihologii sunt de acord cu asta? daca un psiholog a afirmat ceva gresit, atunci toata psihologia e gresita?

iata cateva legi ale psihologiei pe care nu le pot nega decat "antiintelectualistii" (ca sa-l citez pe arhiep. Hrisostom) si care nu sunt in contradictoriu cu invatatura Bisericii:
[i]legea semnificatiei: un stimul, chiar de intensitate slaba va fi receptat mai repede si mai usor dintr-o multime de stimuli daca are semnificatie biologica, cognitiva sau afectiva pt subiect.
legea conditionarii social-cultural-istorice: un stimul poate fi semnificat ca placut datorita influentei culturale, sociale sau istorice. [/i/
etc

3. n-ai inteles...
am vrut sa subliniez faptul ca nici Freud nu era de acord cu acele ganduri.. ba chiar le considera periculoase... in comparatie cu majoritatea psihologilor care afirma ca fanteziile sunt ceva normal, ba chiar necesare...

oni91 , sa inteleg ca si tie iti place psihologia? :)
nu vreau sa-mi dau cu parerea despre Jung si sa bag mana in foc ca a fost asa sau invers.. dar parca nu mi s-a parut strain de Dumnezeu..
daca vrei, putem vorbi in prv. ;)
Reply With Quote