Citat:
În prealabil postat de Florinvs
insa biserica greco-catolica este un fel de struto-camila!
Ca si religie, daca esti crestin, poti fi ori ordodox, ori catolic, ori protestant!.
|
Nu m-as fi obosit sa va raspund la aceasta noua stupiditate, daca ati fi fost singurul care o profereaza. Dar, fiindca am mai auzit-o, am sa zabovesc cale de cateva randuri asupra ei.
Eroarea pleaca, cred, de la filmele americane. Acolo, prin "slujbe catolice" se vad imagini din biserici de rit latin, in care preoti romano-catolici oficiaza pe muzica de Palestrina, Bach sau Mozart. "Aha, deci asa arata o slujba catolica" isi spun cei care limiteaza realitatea la film. Prin urmare, o slujba la care preotul vorbeste romaneste, are epitrahil slujeste dupa Euhologhion pe muzica de Cherebentiu nu are cum fi catolica.
Ei bine, e timpul sa aflati ca Biserica Universala, adica Biserica Catolica, are doi plamani: ritul rasaritean si ritul apusean. In afara de acestea mai sunt peste zece rituri, putin cunoscute in spatiul romanesc sau european. Sper ca nu va inchipuiti ca un indian care trece la Biserica cea adevarata se va ruga cu "Ave, Maria!". Este adevarat ca, prin efortul ei misionar timp de multe secole, ajutata fiind si de faptul ca preotii ei nu au familii, fiind permanent disponibili pentru evanghelizare si misiune, Biserica romano-catolica, adica a catolicilor de rit occidental, s-a raspandit pe intregul pamant. Astfel ca nu este exclus sa auzi o slujba romano-catolica, cu "Ave, Maria" cu tot, la Calcutta, in paralel cu ritul propriu al indienilor.
Prin urmare, Biserica Greco-Catolica nu este nici un fel de struto-camila. Este o Biserica particulara cu drept canonic, ierarhie si rit propriu. Foarte catolica, altfel spus cu Papa si sub Papa, care a primit porunca "Paste oile Mele" si nu "Paste oile Mele numai din Apus", lucru care nu a stanjenit cu nimic lucrarea fratelui mai mic al Papei, Apostolul Andrei, care, conform unor teorii pioase, a introdus religia catolica in spatiul actual al tarii noastre.
Asa ca, pana la a va da cu parerea despre Biserica Catolica de rit bizantin, eu va propun sa ramaneti la materia pe care o stapaniti mai bine, aceea a minunatelor realizari din Epoca de Aur 1947-1989, in special a doua ei parte, cand la carma multincercatei noastre tari s-a aflat patriotul roman si ortodox Nicolae Ceausescu, cu drept cuvant supranumit "Geniul Carpatilor".