On topic:
Ma intreb daca s-ar face un sobdaj in lumea intreaga, ce ar raspunde femeile si chiar si ce ar spune barbatii la aceasta intrebare.
Sunt convinsa ca exista tot felul de pareri. Multe femei nu cred ca vor sa munceasca totusi. Altele dimpotriva.
Depinde de femeie, de mediul si tara in care traieste, de puterea, sanatatea, ambitiile si dorintele ei.
Sunt multe femei care fac copii si stau si se ocupa de ei si de casa si nu vad nimic rau in asta.
La fel sunt femei care nu vor copii si trebuie sa se duca peste tot: in razboi, in politica, in politie, chiar in cosmos.
Inainte vreme in tarile vestice existau multe femei casnice. Barbatii castigau suficient pentru intreaga familie.
Acum a venit moda cu feminismul, cu femeie care trebuie sa fie peste tot si in toate si care trebuie sa demonstreze nu stiu cui si de ce ca este la fel de grozava ca barbatul.
Exista mai multe probleme in discutie:
1. Numarul de ore lucrate nu inseamna si salariul corespunzator. Din pacate.
In vest se discuta mult despre faptul ca femeia este mai prost platita decat barbatul. Dar depinde, zic eu. Sunt si barbati care sunt foarte prost platiti.
Depinde de domeniu.
2. Varsta de pensionare a ajuns sa fie aceeasi si la femei ca si la barbati, pentru ca trebuie sa fie si aici egalitate.
3. Se tot vorbeste despre ceea ce vor/isi doresc femeile, dar nimeni nu vorbeste despre ceea ce-si doresc copiii.
Aici, in vest exista doua situatii simultane si fara solutii:
- o femeie nu poate ca timp si putere/sanatate sa se ocupe la fel de bine de copii si de profesie
- trebuie sa existe femei peste tot in ierarhie si s-a ajuns sa se propuna cote (cate femei sa fie in diversele domenii).
Am ascultat mereu (la televizor) la discutii in care unele femei sunt foarte fericite ca sunt nu stiu ce sefe de concerne, sau mari politicieni si in alte cariere grozave si foarte fericite si dichisite si aranjate si dezinvolte si care nu stiu insa de copiii si nici de sotul lor. Sunt vesnic plecate de acasa. Copii sunt pe mana bonei, asa cum este ea.
Pe de alta parte mai exista si femei care nu sunt fercite si confirma faptul ca nu pot satisface in acelasi timp si la aceeasi calitate cerintele familiei si ale serviciului. Exista atunci jertfe. Ori sufera copii si sotul, ori serviciul.
Eu sincer nu inteleg cum si aici pe forum exista femei care spun ca nu se descurca acasa pentru ca lucreaza si ajung la ora 18:00h cel mai devreme si nu pot sa se ocupe de copii, de parinti bolnavi, de casa.
Si tot aici pe forum mai exista femei care sunt atat de fericite ca au serviciu si ca asa trebuie sa fie.
Unde este adevarul?
tare am impresia ca cele care vor sa munceasca sunt mai degraba cele fara copii...Ma refer aici pe forum.
Ca o femeie sa aibe serviciu, la cerintele de azi, ar trebui mai intai sa aibe servitori acasa si sa aibe solutii pentru copii si parintii batrani si bolnavi.
Bunicii au iesit demult din discutie, pentru ca lucreaza. Se lucreaza pana la 67-70 de ani. Da da, aici exista deja propunerea de pensie la 70 de ani.
Eu cred ca ar trebui ca fiecare sa poata sa-si aleaga solutia de viata, in functie de posibilitatile personale si cele reale ale socitatii.
Nu stiu de ce trebuie sa punem tipare si obligatii.
Eu una nu cred ca o femeie se poate plictisi acasa sau nu se simte bine.
Scoala si pregatire si cultura trebuie sa aibe orice femeie.
Si acasa poti face lucruri interesante si intelectuale: citit, plimbat, mers la spectacole, calatorit, socializat (pe viu cu prietene), diverse hobbiuri.
Exista si lucru acasa.
Exista si program redus de lucru.
Adevarul pe care nu-l spune insa nimeni este ca majoritatea femeilor nici nu-si permit sa stea acasa cu copiii, pentru ca sotii nu castiga destul pentru intretinerea familiei. Sigur si cerintele sunt mari.
Si mai exista un aspect - femeile si copiii nu au o siguranta financiara in caz de divort sau deces al sotului, daca nu au lucrat.
In fine la treaba asta pe care vad ca unii o sustin aici, ca fiecare trebuie sa munceasca la pregatirea si talentul lui, exista o problema. Nu exista destul joburi care sa asigure acest lucru. Nu mai ai din ce sa alegi.
Majoritatea se duc si studiaza sau invata o meserie si se duc sa munceasca apoi unde gasesc. Si nu sunt buni acolo, nu au nici placere. Dar trebuie sa munceasca.
Nu stiu daca voi ati aflat, dar exista deja tari unde se discuta problema unui venit de baza pentru toata lumea, neconditionat. Pe langa acesta fiecare poate sa lucreze ceea ce vrea si poate si sa-si faca viata dupa dorinta.
Sunt probleme de aplicare si de finantare, dar ideea exista (vezi Finnlanda, Elvetia si alte tari vestice).
Suntem in vremuri in care tehnica si informatizarea decimeaza profesii si locuri de munca si multi oameni nu mai au serviciu, nu mai sunt platiti cum trebuie si nu-si pot folosi calitatile si talentele.
Si de acest sistem ar profita si femeile a caror munca de acasa nu este nicicum recunoscuta si remunerata si un om bolnav care nu poate munci decat cateva ore pe zi si etc.
Last edited by sophia; 08.06.2016 at 12:32:28.
|