-In sedinta CPEx din 17 decembrie, Ceausescu i critica dur pe Vasile Milea, Iulian Vlad si Tudor Postelnicu, spunandu-le ca ce au facut ei se cheama tradare de tara si ar trebui pusi la zid!
-In noaptea de 21 spre 22 decembrie, Iulian Vlad i propune lui Vasile Milea sa dea impreuna o lovitura de stat, in sediul CC oamenii directiei 5 a DSS-ului sa aresteze cuplul Ceausescu si membri CPex si ai guvernului, iar armata sa preia puterea temporar!
Din pacate Vasile Milea nu a acceptat varianta, neavând taria de caracter sa se opuna deschis lui Ceausescu. După cum susține colonelul Corneliu Pârcălăbescu, despre ultima întrevedere cu Vasile Milea cu câteva minute înainte de moartea acestuia: Când am intrat în birou, generalul Milea mi-a spus: "Am primit ordin de la Nicolae Ceaușescu să trag în popor. Eu nu pot să dau ordin să se tragă. Doresc să rămân singur să dau unele telefoane, după care cobor la unitățile militare. Spune-i lui Vătămănescu să fie prezent". Dupa care s-a sinucis.
-In momentul când Victor Stanculescu l-a convins pe Ceausescu sa paraseasca sediul CC si sa abandoneze puterea, a aparut ideea ca Ceausescu sa fie evacuat prin tunelurile subterane, dar generalul Marin Neagoe de la Directia 5 a DSS-ului s-a opus, spunând ca acele tuneluri erau nefunctionabile.
-Pe ultimul sau drum, Ceausescu a fost parasit inclusiv de cei doi ofiteri de securitate care-l insoreau, de echipajul elicopterului si de pilotul Vasile Malutan, fiind lasat la marginea drumului!
|