Citat:
În prealabil postat de DragosP
Care ai mă un harometru și înduhovnicimetru de vânzare?
Vreau să-mi măsor episcopul, când s-o întoarce din Creta...
|
eu zic ca daca vrei sa afli masura tuturor celor prezenti acolo, fa o excursie in Ucraina, fa o excursie prin Siria.
Insa poti face altceva. sa aduci aici concret un subiect arzator al Bisericii ortodoxe care este dezbatut si rezolvat in Creta. Absolut nimic consistent.
http://www.teologie.net/2016/06/14/i...jul/#more-5043
"În concluzie, vreau să spun că parțial au dreptate și cei care-și doresc organizarea Sinodului și cei care nu-și doresc. Bineînțeles, Sinodul se organizează tocmai pentru a rezolva problemele și nu doar pentru a arăta o falsă unitate. Dar, în condițiile în care nu s-a formulat nici o bază canonică pentru a rezolva problemele inter-ortodoxe, Qatarul va rămâne o problemă bilaterală între Antiohia și Ierusalim, Estonia și Ucraina vor rămâne o problemă bilaterală dintre Moscova și Constantinopol, Mitropolia Basarabiei va rămâne o problemă bilaterală dintre Moscova și București, iar Timocul dintre București și Belgrad. Nu există (și nici nu se dorește să existe) vreun mecanism care prin vot panortodox să hotărască aceste probleme, trecând peste interesele înguste ale unuia sau altuia. Va da vreodată Moscova autocefalie Ucrainei sau Belgradul Macedoniei? Iar dacă le vor da, va recunoaște oare Constantinopolul aceste autocefalii (deși nicăieri nu scrie că ar fi nevoie de recunoașterea lor)? Sau cum să recunoască Constantinopolul autocefalia Bisericii Americane (OCA), din moment ce singurele eparhii vii (adică cu venituri pentru Fanar) pe care le mai are sunt anume în SUA? Și atunci ce așteptăm? Nu putem să ne așteptăm la nimic!
Avem nevoie de oameni duhovnicești și pragmatici. Fără oameni duhovnicești, hotărârile dogmatice vor fi bănuite de erezie, iar hotărârile liturgice și canonice nu vor avea nici o autoritate în fața preoților și a poporului. Acum nu mai avem împărat cu armată, care să impună dogmele și canoanele despre care unii sau alții au reușit să-l convingă că ar fi adevărate. Avem o altă situație, care necesită o altă abordare, iar fără o implicare a oamenilor duhovnicești, orice schimbare, fie ea și bună, nu va fi acceptată. Iată în 1923, într-un context asemănător cu cel pe care-l vom avea în Creta peste câteva zile, niște oameni cu reputație duhovnicească foarte îndoielnică au decis schimbarea calendarului, iar în 1924 acesta a fost impus și în România. Dacă România n-ar fi avut rege cu jandarmerie, nimeni nu era să primească calendarul nou, chiar dacă în sine el nu este greșit. Despre aceasta e suficient să citim scrisorile lui Nae Ionescu sau presa anilor ’30, mai ales din Basarabia. După 1944, odată cu venirea comunismului, un singur om, părintele Cleopa de la Sihăstria, a reușit să convingă poporul despre „adevărul noului calendar” atât cât n-a reușit regele cu toată armata lui. Și asta nu pentru că lumea ar fi înțeles prea multe despre calendar, ci pentru că părintele Cleopa reprezenta o autoritate duhovnicească!
Evident, pe lângă viața duhovnicească, ierarhii trebuie să fie și oameni pragmatici și curajoși, pentru a putea depăși clișeele și bizantinismele amorfe. Astăzi nu mai avem împărat care să organizeze și să legitimeze un Sinod, iar încercarea patriarhului turc de a lua locul împăratului este pe cât de comică, pe atât și de ineficientă. Vrem noi să recunoaștem sau nu, dar la moment e nevoie de un mecanism modern, ca să schimbe din temelie unele principii, pentru că prea mult trăim cu trecutul. Organizăm sinoade și vorbim despre întâietăți de parcă nici n-am ști că de 1300 de ani trei patriarhii (Alexandria, Antiohia și Ierusalimul) au rămas doar pe hârtie, iar de aproape 600 de ani de ani, patriarhia capitalei imperiului (care continuă să se creadă prima, deși nu mai există nici imperiul și nici capitala), a rămas și ea fără credincioși și doar cu ierarhi onorifici. La moment, Antiohia și Constantinopolul se bazează pe diaspora (care ar trebui să devină autocefală), Ierusalimul pe pelerinii ruși și români, iar Alexandria pe misiunea în centrul Africii, sponsorizată de greci. Dar în vechile lor teritorii, din păcate, toate aceste 4 patriarhii sunt aproape moarte. Cum se reflectă această situație în canoanele noastre? În nici un fel…
Iată de ce, la moment, e mai bine să nu avem nici un fel de sinod, până nu va veni altă generație de oameni, care să gândească problemele Bisericii nu doar prin prisma trecutului (care artificial este asociat cu Tradiția Bisericii), ci și prin prisma funcționalității reale în prezent și viitor.