Citat:
În prealabil postat de Romowe
Aici te înČeli. Alin a afirmat public, loud&clear, pe alt topic, că "cei ce au fost iconoclaČti sau alČi eretici din ascultare de ierarhie s-au mîntuit". A spus-o ca întrebare retorică, în răspuns la o întrebare a unei foste încărniri forumistice a mea.
Detest cipofobia Či obsesia cu anti, nu cred că nea anti vine la sinodul aiesta, dar ascultarea oarba suna a secta malefica sau chiar are ceva din posesiunea draceasca, conceptual vorbind. E un fel de "azi sintem ortodocsi ca asa vrea ierarhia, mîine eretici, dacă aČa vrea ierarhia Či poimîine ortodocČi din nou doar dacă ierarhia se...răzgîndeČte". E o atitudine de Čobo lobotomizaČi, nu de fiinČe umane.
După "ascultători", laicii sînt catehizaČi de formă. Logic: de ce să îČi mai cunoČti Či deosebeČti credinČa proprie, dacă nu ai dreptul, ca laic, să o aperi?!
Da bine, am observat că pe internet, Či nu numai, e o preeminenČă tacită a opiniilor oficiale sau pro-oficiale. Či asta doar fiindcă unii vor să fie integraČi Či să o ducă bine. Či nu mă refer la el, ci la cei care dau tonul la scara cea mai largă. Sper că aceČtia să nu o ducă bine, în ciuda servilismelor benevole.
|
Catehizati sunt toti, intr-un fel sau altul, problema e ca nu toti oamenii iau lucrurile la fel in anumite aspecte particulare.
Sa nu mai discutam ca sunt unii care dimpotriva, trebuie sa lupte impotriva a ceea ce au fost catehizati ca sa iasa la lumina, deci catehizarea in sine nu e mereu un avantaj.
Pana la urma ceea ce face diferenta nu e gestul exterior ci impusul interior, sunt oameni care fac lucrurile corecte din motive gresite si invers, cred ca pana la urma conteaza aplecarea spre bine iar aici Dumnezxeu este judecatorul suprem.
Insa noi nu putem sa nu subliniem, uneori, unele incoeerente in judecata celor care tin sa ne spuna ca au luat cea mai buna si logica si "ortodoxa" decizie atunci cand vorbesc impotriva unor lucrui sau pentru ele.