Citat:
În prealabil postat de MariaB
catolicii, in general, nu sunt eretici - din punctul de vedere al Catolicismului (punct de vedere din care nici ortodocsii nu sunt eretici): noi ascultam de Biserica in care ne traim credinta crestina
daca sunt undeva greseli, acestea nu ni se datoreaza si nici nu este chemat crestinul de rand sa se exprime in acest sens
important este sa ne traim credinta cat mai bine, nu sa cautam o creditna cat mai buna - cine suntem noi sa judecam bunatatea credintei?!? si de ce am da mai mult crezare unuia sau altuia?!?
razvratirile nu sunt pe placul lui Dumnezeu
|
Eu cred ca Biserica catolica este eretica ,de fapt unii sfinti si duhovnici nici nu mai o numesc Biserica,pt ca nu mai are harul Duhului Sfant asupra ei.
Si Papa Ioan Paul al doilea a fost eretic.La adresa urmatoare veti gasi erezii ale papei: HTTP://ECUMENISMULINCOTRO.0GOLF.COM/E25.HTM
Sfintii ortodocsi nu sunt infailibili dar sunt in comuniune cu Dumnezeu si ceea ce au spus ei si ceea ce s-a hotarat la cele 7 sinoade ecumenice ramane valabil pana la sfarsitul veacurilor
SFANTUL GRIGORIE TEOLOGUL (+389) „UNDE ESTE EVIDENTA NECREDINTA, TREBUIE SA PREFERAM MAI BINE FOCUL SI SABIA SI SITUATIILE CRITICE SI MAINILE TIRANILOR - SI TOATE CU DARUIRE- DECAT SA LUAM PARTE LA ALUATUL PACATULUI SI SA NE UNIM CU CEI CARE BOLESC IN CREDINTA… DE MII DE ORI ESTE MAI BUNA DEZBINAREA CARE SE FACE PENTRU CUVINTELE BUNEI CREDINTE ORTODOXE DECAT PACEA, CAND ACEASTA ESTE UNITA CU PATIMILE.”
Sfantul Maxim Marturisitorul (+662) „A tainui cuvantul adevarului inseamna a te lepada de el. Bine este sa traim in pace cu toti, dar numai cu aceia care cugeta aceleasi despre buna credinta ortodoxa. Si este mai bine sa ne razboim,atunci cand pacea lucreaza conglasuirea catre rau.” (Vietile Sfintilor din greaca, 21 ianuarie)
Sfantul Teodor Studitul (+826) „Atunci cand Credinta e primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacere. Daca e vorba de Credinta, nimeni nu are dreptul sa zica: „Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un carmuitor? Nici acesta nu doreste sa aiba vreun amestec. Sau un sarac care de-abia isi castiga existenta?
… Nu am nici cadere, nici vreun interes in chestiunea asta.Daca voi veti tacea si veti ramane nepasatori, atunci pietrele vor striga, iar tu ramai tacut si dezinteresat?”
„Si chiar daca am fi pacatosi in multe, totusi suntem ortodocsi si madulare ale Bisericii Universale, indepartandu-ne de orice erezie si urmand oricarui Sinod recunoscut ca
ecumenic sau local. Si nu numai acestora, ci si hotararilor pe care le-au luat si le-au propovaduit Sinoadele. Nici nu este ortodox desavarsit, ci pe jumatate, cel care crede ca are
dreapta credinta, dar nu se alatura dumnezeiestilor Canoane.” (Migne, PG Epistola II, 81)
Sfantul Cuvios Teodosie de la Pecerska (+1073)
”Pazeste-te, fiule, de cei cu credinta stramba si de toate discutiile lor, caci si pamantul nostru s-a umplut de ei! Numai cel ce traieste in Credinta Ortodoxa isi va mantui sufletul.
Fiindca nu exista o alta credinta mai buna, decat curata si sfanta noastra Credinta Ortodoxa … De asemenea, fiule, nu se cade sa lauzi o credinta straina. Cine lauda o credinta straina
face la fel ca si cel care-si huleste propria credinta. Cine lauda credinta sa si pe cea straina e un fatarnic si apropiat de erezie.
… Daca cineva iti spune: ’Credinta noastra si a voastra este de la Dumnezeu,’ atunci, fiule, raspunde-i asa: ’Fatarnicule!Cum pot fi amandoua de la Dumnezeu? Nu stii ce spune
Scriptura: Este un singur Domn, o singura Credinta, un singur Botez. (Efeseni 4, 5)
Asadar, fiule, fereste-te de acestia si intotdeauna apara-ti credinta ta! Nu te infrati cu ei, ci fugi de ei si intareste-te in credinta ta prin fapte bune! … Fiule, chiar daca va trebui sa mori pentru credinta ta sfanta, du-te cu indrazneala la moarte! Asa au murit si sfintii pentru Credinta,iar acum vietuiesc intru Hristos.’”(Patericul pesterilor de la Kiev, 1806)
Sfantul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului (+1444)
„NOI PENTRU NIMIC ALTCEVA NU NE-AM DESPARTIT DE LATINI,DECAT PENTRU CA SUNT NU NUMAI SCHISMATICI, DAR SI ERETICI.PENTRU ACEASTA NU TREBUIE NICIDECUM SA NE UNIM CU EI!”
„ACELA CARE IL POMENESTE PE PAPA CA ARHIEREU ORTODOX ESTE VINOVAT SI LATINO-CUGETATORUL TREBUIE CONSIDERAT CA UN TRADATOR AL CREDINTEI. PRIN URMARE, FUGITI DE EI, FRATILOR, CA SI DE
IMPARTASIREA CU EI, PENTRU CA UNII CA ACESTIA SUNT APOSTOLI MINCINOSI, LUCRATORI VICLENI. NU ESTE ALTCEVA DE MIRARE DACA SI ISPITITORII LUI SATANA SE PRESCHIMBA IN INGERI AI DREPTATII, AL
CAROR SFARSIT VA FI DUPA FAPTELE LOR.”