Citat:
În prealabil postat de catalin2
|
Din nou, eu nu imi retrag afirmatiile, dar la tine, fie e egalitatea absoluta, sau subordonare absoluta.
Citat:
Daca nu ai inteles exact, primatul este o erezie,
|
Citat:
In primul mileniu primatul papal era doar de ordin administrativ
|
Bre, deci au primat sau nu?
E primatul de orice fel erezie?
Pana si tu recunosti ca exista un primat administrativ, dar dupa aia de fastasesti ca orice fel de primat e suprema erezie. Hotaraste-te.
Citat:
Nu e vorba de a tine partea Patriarhului Rusiei, care, fata de predecesorul sau, a semnat acea declaratie comuna cu Papa, plina de idei din ecumenism.
|
Bun, deci nu avem nici un patriarh autocefal care sa ne sustina, si care sa detina puritate ideologica anti-ecumenista, dar suntem ortodocsii adevaratii. Bine, mon cher.
Citat:
Nu, de fapt e ceea ce am scris eu, Mitropolitul Zizioluas isi exprima disperarea ca nu se mai pot continua dialogurile si nu ne mai unim cu catolicii, asta fiind o "catastrofa".
|
Nu ai inteles nimic din ce am zis. Stai jos, 4.
p.s. in prisma a ceea ce am scris mai devreme, da, din punctul asta de vedere, Zizioluas are dreptate. Nu poti sa declari ceva, si dupa aia sa retragi ce ai zis.
Citat:
Legat de negarea propriilor afirmatii, Patriarhia Rusa nu a participat la discutiile de la Ravenna.
|
De fapt, am refeream la Sinodul din Creta, da daca tot ai adus vorba, ba da, a participat, si pe la final, s-a suparat ca Biserica Estoniei a fost reprezentata, si d-asta s-a retras. Deci nici o legatura cu ce s-a discutat.
Citat:
Si, in mod evident, ortodocsii nu au acceptat eroarea numita primat, din cate imi amintesc la Ravenna s-a spus doar ca se va discuta in viitor despre primat.
|
Vrei sa iti citez din document?
"2. While the fact of primacy at the universal level is accepted by both East and West, there are differences of understanding with regard to the manner in which it is to be exercised, and also with regard to its scriptural and theological foundations."
Deci o forma de primat universal este recunoscuta.
Citat:
Iar asta cu unirea Bisericii Ortodoxe cu catolicii e o mare aiureala. Catolicii nu au cum sa renunte la ceva din dogma lor, ar insemna sa spuna ca s-au inselat sute de ani, ca papii infailibili s-au inselat si ca n-au avut biserica dupa Schisma. Se poate intampla o unire doar daca vine un Papa si spune "pana aici", ne-am aflat in eroare o mie de ani si acum redevenim ortodocsi.
|
Corect. Pana si melkitii au zis la Vatican I ca infailibilitatea o sa fie o mare piedica pe viitor.
Citat:
Nici macar in primul mileniu patriarhia Romei nu s-a amestecat in treburile altor patriarhii, iar daca a incercat a fost pusa la punct.
|
Ba da, s-a intamplat, cand respectivii patriarhi s-a dus pe campii.
Citat:
Ai dat un exemplu
|
Nu, am dat mai multe exemple.
Citat:
nu stiu exact ce s-a intamplat,trebuie sa studiezi cazul
|
Nu, eu am declarat ceva. Daca vrei sa aduci probe impotriva a ceea ce am scris, este responsabilitatea ta sa demonstrezi contrariul.
Citat:
dar nici Patriarhia Ecumenica nu are vreun drept sa se amestece in jurisdictia altei Patriarhii.
|
Si totusi, s-a intamplat. TU trebuie sa justifici pe ce baza s-a intamplat.