View Single Post
Vechi 12.07.2016, 16:34:27
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Cristian, frumoase trimiteri. Mulțumesc și mulțumim...

Iar dacă spui că greșesc, înseamnă că greșesc. Îmi asum greșeala de a fi imparțial, de a fi lipsit de profunzime și simplitate în același timp, de a nu ști să explic și să arăt bine, când vorbesc și mărturisesc, astfel oamenii văd cu eroare ce citesc la mine, păcătosul și puțin credinciosul...

Nu e o tâlcuire, la versetul amintit, dar ca să gustăm din teologia de la Evrei 11, prefer să citesc capitolul acela întreg, Evrei 11, unde vedem roadele credinței, și ce a înseamnat pentru cei credincioși credința, cum au fost prigoniți și cum și-au luat răsplătirea împreună cu noi și cei de după noi, care au roade bogate și chiar nebunești ale credinței, prin Hristos.

Și dacă ne oprim la un singur verset din Evrei 11, adică 37 sau 38, nu facem o tâlcuire, ci o analogie.

Au fost prigoniți aceia, Drepții din vechiul testament, cum și creștinii au fost prigoniți la fel și chiar dovedit că mai rău au fost prigoniți, căci ceea ce spune aici: "uciși cu pietre, puși la cazne, tăiați cu fierăstrăul, uciși cu sabia, au pribegit în piei de oaie și în piei de capră, lipsiți, strâmtorați, rău primiți", nu e valabil doar pentru credincioșii și drepții vechiului testament, ci și credincioșii care se sfințesc și mucenicesc în Noului Testament, atâta vreme cât este dat pământului timp de a dobândi Împărăția Cerurilor și cât durează Noul Testament, deci până la împlinirea făgăduinței.

Faptul că Pavel când era Saul, ucidea creștinii, e un lucru de netăgăduit. Atunci de ce te îndoiești și atribui prin trimiteri scolastice, acele versete 37 și 38 din Evrei 11, evenimentelor de prigoană și credință doar drepților din Vechiul Testament ?

Ca să te întărești și să nu te mai îndoiești, uite, închei cu câteva din versetele pe care le iubesc cel mai mult :

I Corinteni 4 :
9. Căci mi se pare că Dumnezeu, pe noi, apostolii (notă personală: sau creștinii trăitori și mărturisitori ai dragostei din toate secolele), ne-a arătat ca pe cei din urmă oameni, ca pe niște osândiți la moarte, fiindcă ne-am făcut priveliște lumii și îngerilor și oamenilor.
10. Noi suntem nebuni pentru Hristos; voi însă înțelepți întru Hristos. Noi suntem slabi; voi însă sunteți tari. Voi sunteți întru slavă, iar noi suntem întru necinste!
11. Până în ceasul de acum flămânzim și însetăm; suntem goi și suntem pălmuiți și pribegim,
12. Și ne ostenim, lucrând cu mâinile noastre. Ocărâți fiind, binecuvântăm. Prigoniți fiind, răbdăm.
13. Huliți fiind, ne rugăm. Am ajuns ca gunoiul lumii, ca măturătura tuturor, până astăzi."

II Corinteni 11 :
22. Sunt ei evrei? Sunt și eu. Sunt ei israeliți? Israelit sunt și eu. Sunt ei sămânța lui Avraam? Sunt și eu.
23. Sunt ei slujitori ai lui Hristos? Nebunește spun: eu nu mai mult ca ei! În osteneli mai mult, în închisori mai mult, în bătăi peste măsură, la moarte adeseori.
24. De la iudei, de cinci ori am luat patruzeci de lovituri de bici fără una.
25. De trei ori am fost bătut cu vergi; o dată am fost bătut cu pietre; de trei ori s-a sfărâmat corabia cu mine; o noapte și o zi am petrecut în largul mării.
26. În călătorii adeseori, în primejdii de râuri, în primejdii de la tâlhari, în primejdii de la neamul meu, în primejdii de la păgâni; în primejdii în cetăți, în primejdii în pustie, în primejdii pe mare, în primejdii între frații cei mincinoși;
27. În osteneală și în trudă, în privegheri adeseori, în foame și în sete, în posturi de multe ori, în frig și în lipsă de haine.
28. Pe lângă cele din afară, ceea ce mă împresoară în toate zilele este grija de toate Bisericile.
29. Cine este slab și eu să nu fiu slab? Cine se smintește și eu să nu ard?
30. Dacă trebuie să mă laud, mă voi lăuda cu cele ale slăbiciunii mele!

Pomenește-mă, frate Cristian...

Slavă Domnului pentru toate.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 12.07.2016 at 16:51:00.
Reply With Quote