aideți să vă povestesc una că doar toți sunteți ca și copii mei. Am la picior o rană grea, o am de vreo cincisprezece ani. Am încercat tot soiul de medicamente, cred că n-a rămas nici unul singur pe care să nu-l fi luat. Degeaba. Acum, că deja sunt înaintat în vârstă, lucrurile s-au îrăutățit și mai mult, chinul meu a devenit și mai mare.
Dar nu mă pot urni din pat. Și-i tare greu, că te tot învârți când la dreapta, când la stânga. Rana mă doare, ustură, oasele îți amorțesc…Dar eu rabd, rabd, rabd…Deși în trecut mă mai cuprindea și deznădejdea, care-i gustul iadului, gustul gheenei.
Cu toată durerea și deznădejdea în căre mă găseam, nu m-am plâns nicidată celor din jur. Într-o zi am auzit de nu știu unde un glas suav, care mi-a spus: Așa te vrea Dumnezeu. Am răsuflat adânc, ușurat, și mi-am spus și eu: Minunat! dacă așa mă vrea Dumnezeu, Slavă Lui; dar să-mi dea și puțină răbdare, că simt că mă sfârșesc…
Într-o zi mă ridic mâhnit până la candela pe care o țin aprinsă sub icoana Maicii Domnului. chiar și candela Maicii Domnului e făcătoare de minuni…Iau o bucată de vată, îmi ung rana. Atâta bine mi-a făcut, cât nici nu pot spune…Acoperământul Maicii Domnului e nespus de puternicm chiar dacă noi nu-l putem vedea cu ochii trupești. Nu numai că mi-a pierit toată durerea, dar și m-a cuprins o bucurie negrăită, pentru faptul că Dumnzeu, în marea lui milostivire, binevoise să-mi dea această rană la picior. Nu încetam să da Slavă lui Dumnezeu pentru această rană: De unde atâta milostivire față de mine, nevrednicul, Doamne? Ce ai văzut la un păcătos ca mine, de mi-ai dăruit atâta iubire? spuneam neîncetat…
Asta-i singura cale – răbdrea în suferință. Nu pricepeam cât de bune sunt durerile, mâhnirile, suferințele, chinurile că știe Dumnezeu de ce ni le dă. De fapt, ni le dă ca să ne apropiem mai mult de El.
De aceea, să nu deznădăjduiască nimeni, niciodată, oricât de mare ar fi necazul pe care-l pătimim. Căci nu cunoaște voia lui Dumnezeu. Voia lui nu e întotdeauna dulce, e și amară câteodată. Amară, cum a fost și crucea. Și totuși, prin cruce ne-a venit și Învierea.
Pr. Efrem Katounakiotul
Extras din Profeții și mărturii creștine pentru vremea de acum, Ed. Cartea Ortodoxă, Alexandria 2008, p. 388