Citat:
În prealabil postat de Trimisul
căci ei aveau Dreapta Credință și ei aveau Adevărul despre Dumnezeu și acolo locuia Dumnezeu
|
Și voi aveți Dreapta Credință creștină? Atunci de ce faceți toate lucrurile atât de diferit? De ce aveți haine atât de diferite? Nu sunteți nici ca și călugării din mănăstire, nici ca mirenii... În Sfintele Mănăstiri ale noastre nu e Dreapta Credință? Nu locuiește Dumnezeu Duhul Sfântn acolo? Doar la voi, sau cum?
Citat:
și acolo era chivotul legii vieții.
|
Aveți și voi chivotul legii? Parcă știam că e pierdut. E o copie?
Citat:
Deci de asta sunt mai presus pentru că ei au o cale mai îngustă și o poartă mai strîmtă și mai mică și o viață dusă mai în sărăcie și prigoană și ocăreli venite de peste tot din părți... și de asta le sfințește lor Dumnezeu răbdarea și îi ridică mai presus față de toți ceilalți, dar defapt ei nu se pretind a fi pe deasupra ci se țin a fi socotiți drept cei mai mici dintre creștini din moment ce Verginica era din BOR și mînăstirea a fost rînduită și binecuvîntată și așezată de Iisus Hristos printr-un slujitor acum arhiereu din BOR, deci nu se țin ei mai mari ca și credincioșii din BOR.
|
Da? Omule, atunci de ce arătați așa de diferit? Hainele, portul, evanghalia aceea pusă pe un postament, construcția clădirii ce o numiți biserică, cu colțurile acelea ciudate, multe, corturile unde vă adunați, nu aveți Sfânt Iconostas, catapeteasmă, nu aveți Sfinte Vase, Sfântul Potir, nu aveți ierarh în mijlocul vostru, nu aveți clădirea în sine, ca Biserică, cu Sfintele Icoane zugrăvite pe pereți, ca mărturisire a hramului, a evenimentelor biblice, unde sunt acestea? Unde sunt călugării? Monahii, monahiile? N-am văzut portul lor pe acolo. Unde-i starețul? Ștareța? Unde sunt Mineiele? Molitfelnicul? Liturghierul? Unde sunt?
Citat:
Diferența este doar că majoritatea celor din BOR nu cred în Cuvîntul lui Dumnezeu și îl atribuie omului în timp ce ei cred și ascultă de El crezînd că nu e de la om ci de la Dumnezeu.
|
De unde știi? Știi tu cumva ce-i în inima și mintea unui om? Doar Dumnezeu cercetează inimile și rărunchii, spune Scriptura.
Ba e chiar fix invers. Majoriotatea din Biserică, din BOR, cred în Cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinesc.
Atribuie cuvântul unui om? Dar Pavel ce-a fost? Un om. Și a zis să-i urmăm lui, cum și el urmează lui Hristos. Și noi credem că Pavel nu spune de la el, ci de la Dumnezeu.
Citat:
Nu sunt în măsură să judec eu preoții sau episcopii, pe BOR sau Ortodoxia în general, însă nu ei s-au separat de BOR ci au fost rupți și separați pentru că așa le-a convenit mai marilor care serveau la acea vreme alte interese decît buna credință... și a rămas așa pînă acum cînd îi socotește în fel și chip ca să nu creadă.
|
De cine au fost rupți și separați? Dacă au fost rupți și separați, înseamnă că ceva era împotriva Bisericii, au fost învățați, li s-a argumentat în lumina harului Duhului Sfânt, nu au vrut să asculte și au trebuit alungați. La fel au făcut și Pavel și Apostolii. De ce nu au vrtu să asculte?
Dar îți dau o veste minunată. Pot fi reprimiți înapoi ! Cum? Asta vorbiți cu ierarhul, episcopii și consilierii eparhiali și protopopiatele.
Citat:
Așa spui tu că se văd ei o elită cînd Domnul în Cuvînt mărturisește mereu cît sunt unii din ei de îndărătnici, cum au părăsit lucrarea, și cum s-au reîntors în lume. cum n-au crezut în proorocița Mihaela la început și cîte și mai cîte...
|
Cine-a părăsit lucrarea? Noi nu. Voi da. Dovedit. Cine s-a reîntors în lume? Noi toți suntem în lume, ne luptăm cu lumea, rămânem în lume, ne mântuim prin lume, prin ispite, pentru lume suferim, pentru lume ne răstignim, ca lumea să creadă, suntem exemple și lumini, dar lumini ale harului, nu luciferice, suntem exemple de jertfă în ascultare, nu jertfă în răzvrătire, suntem smerenie, nu slavă deșartă...
Iubim lumea mai mult decât pe noi, vrem oițele pierdute să vină înapoi în staulul Biserici, dar nu obligăm niciodată, cum suntem învățați să nu obligăm, nu ne înfuriem, nu emitem opinii peste hotărârile Bisericii, că nu sunt mai bune, sunt mai slabe, din mândrie, vrem să le anulăm pe cele ale Bisericii, că ce? Că nu sunt bune? Dacă sunt bune de ce nu le urmăm?
Proorocița Mihaela, da, să emită păreri, se numesc teologumene, păreri teologice, dar nu le impună obligat Bisericii, și mai ales, să nu se supere atunci când nu îi sunt urmate învățăturile ei, ea trebuie să asculte de duhovnic, de episcop și de preoți, de Biblie mai ales, de scrierile Sfinților Părinți, de Sfintele Canoane.
Cu ce greșlesc acestea? Iar dacă nu greșesc, de ce nu le ascultă?
Iar dacă vrea să se sfințească să să se ducă pustnică, sau întro mănăstire să stea în ascultare de stareță, de maici, să le slujească, cu dragoste, să se smerească... nu să vrea să aibe o gloată de creduli, care să-i stea la picioare să-i asculte elucubrațiile? Poate vorbește frumos, nu mă îndoiesc de asta. Nu asta-i problema. Ci lipsa smereniei. Lipsa ascultării. Mânia, supărarea, răzvrătirea ei, neascultarea !
Înțelegi acum? Ți-am spus că nici tu nu asculți și nu urmezi ce spun? La fel nu ascultă nici demonii. Că nu vor. Au ei de dovedit "ceva mai bun"...