Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Tu ești blasfemiator și hulești pe Duhul Sfânt și harul Lui, energiile necreate, cu Care El lucrează.
Îl faci pe Duhul Sfânt, incapabil să intre în animale și obiecte. Poate și oameni. Acuș' spui că nu intră nici în oameni.
Oh, puțina voastră credință... Doamne miluiește...
|
Nu, tu ești cel care hulești pe Dumnezeu, afirmând că El poate "intra" în diverse aspecte punctuale ale creației - oameni, animale obiecte etc.
Pentru că prostia asta pe care o susții înseamnă de fapt că îi impui lui Dumnezeu limitări spațio-temporale : aici El este, acolo El nu este. Este în icoană, dar nu este în peretele pe care atârnă icoana.
Dumnezeu nu se află în anumite locuri din creația Sa, nu este limitat. Duhul Sfânt, în accepțiunea ta, se comportă ca un spirit oarecare, un spirit CREAT, ca un înger sau diavol, ca un loa din voodoo sau un kami din shintoism.
Prostia asta (ca să nu spun erezie) pe care o susții este totuna cu a susține că Dumnezeu Tatăl, dacă vrea, poate să intre în frigiderul meu sau în pisica vecinei.
Citește aici:
http://www.crestinortodox.ro/sarbato...nt-152355.html
Sau, dacă nu vrei să citești, un rezumat extrem de succint: "
Fiind Dumnezeu, Duhul Sfânt este omniprezent" (sublinierea mea). Pe bune, nu mi-aș fi puut închipui că se poate să citești atâta despre creștinism și să-ți scape un asemenea aspect esențial....
Si mai citeste aici (din nou, cu sublinierile mele):
"On the contrary
the Holy Spirit is, to begin with, because of qualities that are essentially holy, that which the Father, essentially Holy, is; and such as the Only-begotten is, such is the Holy Spirit; then, again, He is so by virtue of life-giving, of imperishability, of unvariableness, of everlastingness, of justice, of wisdom, of rectitude, of sovereignty, of goodness, of power, of capacity to give all good things, and above them all life itself, and
by being everywhere, being present in each, filling the earth, residing in the heavens, shed abroad upon supernatural Powers, filling all things according to the deserts of each, Himself remaining full, being with all who are worthy, and yet not parted from the Holy Trinity." - Sf. Grigorie din Nyssa.
AM mai găsit:
Duhul Sfânt nu e absent din nici o făptură și, mai ales, din cele ce s-au învrednicit de rațiune. (Sfântul Maxim Mărturisitorul)
Și ar mai fi și troparul cu care începe orișice slujbă: âÎmpărate ceresc, Mângaietorule, Duhul Adevarului,
care pretutindenea ești și toate le împlinești,Vistierul bunătăților și dătătorule de viață vino și te sălășluiește întru noi și ne curățește de toat spurcăciunea și mântuiește-ne Bunule sufletele noastre. Amin!