View Single Post
Vechi 01.08.2016, 09:16:32
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Implicit

"CÂMPEANU LA AZIL, COPOSU LA CIMITIR!"

La ora prânzului, în Piața Victoriei erau câteva sute de mii de oameni, după aprecierile reporterilor de atunci. Câțiva au destănuit reporterilor de teren ai ziarului Adevărul ce i-a mânat afară din case. "Eu mi-am lăsat mâncarea pe foc, protesta o gospodină. Le-am adunat și pe vecinele astea. Mergem să apărăm Frontul!" "Am ieșit la demonstrație nu numai pentru că domnii istorici ne-au stricat duminica, spunea Stana Neacșu, muncitoare la Chimica Dudești. Asta mai treacă-meargă, am fi închis televizoarele și gata, dacă știam. Dar după câte am văzut, ei vor să ne strice și multe, multe alte zile. Să fim serioși, domnilor. Lăsați Frontul să lucreze pentru refacerea țării." "Mărturisesc că este pentru prima oară în viața mea când particip la o demonstrație fără să ducă cineva «muncă de lămurire» cu mine, se confesa și Ana Caleiu, pensionară. De ce am venit? Pentru că m-au scos și pe mine din sărite pretențiile acestor domni care spun, nici mai mult, nici mai puțin, că ei «sunt poporul». Care popor, mă rog?" Poporul indignat scanda "Iliescu nu ceda, țara te va apăra! Iliescu nu ceda, noi suntem de partea ta!", "Ei au emigrat, noi am rezistat! Liberali și țărăniști, puneți mâna și munciți!", "Nu vrem partide de fosile!", "Nu partide cu dolari, sunt doar niște bișnițari!", "Afară cu vânzătorii de țară!", "Frontul este poporul!", "În ziua de 22, Iliescu-a fost cu noi!", "Câmpeanu la azil, Coposu la cimitir!", "Țărăniști în blugi și geacă, care n-au văzut o vacă!"

VIN MINERII!

În mulțimea adunată pe străzile Capitalei au ajuns luni dimineață și aproximativ cinci mii de mineri din Valea Jiului. Aflaseră tot de la televizor că țara e în primejdie. Duminică seară s-au adunat în fața Primăriei din Petroșani. Aveau de ce să apere Frontul. Cu câteva zile în urmă, la 19 ianuarie, reprezentanții sindicali ai minerilor se întâlniseră cu Ion Iliescu, Petre Roman și Nicolae Dicu, ministrul minelor. În urma discuțiilor, li s-au satisfăcut mai multe revendicări: săptămâna de lucru de cinci zile, posturi de câte șase ore, salariu dublu pentru cine lucra în zilele de sărbători legale, de la 30 până la 36 de zile de concediu pentru lucrătorii din subteran, creșterea sporului pentru munca de noapte de la 15% la 25%, plata integrală a salariului pentru zilele de spitalizare cauzate de accidente de muncă, pensie de urmaș pentru soțiile celor decedați în accidente de muncă.

Luni dimineață, minerii de la Vulcan, Livezeni, Aninoasa, Paroșeni, Lupeni și ale întreprinderi miniere din Valea Jiului s-au îndreptat spre gara din Petroșani. La plecare au povestit ulterior unii dintre participanți, li s-a spus să meargă liniștiți, nu vor fi sancționați pentru absența de la locul de muncă. Plecarea fusese organizată de sindicat. Cei cinci mii de oameni au încăput cu greu în cele 18 vagoane ale garniturii speciale puse la dispoziție de CFR. Mulți au rămas pe dinafară. Ca să facă față frigului, probabil, s-au aproviziont ceva licori, aveau să recunoască ulterior unii participanți. Reporteri i-a însoțit în drumul de la Petroșani la București, opiniile consemnate au apărând în Tineretul liber. "Părinții și bunicii noștri au cunoscut pe propria lor piele politica acestor partide", mărturisea atunci Horia Botar, de la Mina Paroșeni, "politică la care nu vom adera, ne sunt suficiente tristele lor amintiri. Am muncit și am trăit atâția ani sub dictatură. Ne-am săturat să mai fim slugi, vrem o viață liberă, condusă de oameni care au muncit aici în toți anii grelelor noastre încercări, oameni care ne cunosc și pe care îi dorim. Am văzut la televizor câțiva dintre membrii PNȚCD și credem că își mai aduc aminte de Lupeni 29, când au îndreptat armele spre piepturile minerilor și-au înăbușit în sânge grevele minerilor. Ce caută printre noi? Vor să mai ordone foc?"

MINERII SUNT CU FRONTUL!
"Frontul a trăit cu noi, a suferit cu noi, s-a născut în bătaia gloanțelor", a consemnat reporterul și opinia lui Mircea Comșa de la Mina Paroșeni. "Fugarii din perioada dictaturii vin astăzi și se erijează în reprezentanți ai întregului popor, ei nu merită să participe la alegeri în nici o calitate, ca alegători sau candidați. Unde au fost ei și ce au făcut în ultimii ani? Să-și prezinte biografiile! De ce nu și-au asumat răspunderea preluării conducerii țării, în momentul critic - 22 decembrie 1989 - și în special răspunderea pentru soarta țării? Nouă, minerilor, ne trebuia fapte și nu promisiuni!" "Ceea ce ne-a dat frontul în aceste zile de libertate a simțit întregul popor", a spus și Florea Viorel, miner, membru al Asociației Tineretului Liber de la Vulcan. "Toată stima pentru membrii Frontului și vom fi alături de el la alegeri." "Am înțeles că revoluția înfăptuită de tineri a fost expresia voinței întregului popor", spunea Ștefan Czako, electrician, membru al Sindicatului Liber al Minei Paroșeni. "Nu am fost pe baricade, pentru că în Valea Jiului nu a fost necesar dar am fost la locurile noastre de muncă pentru că noi, țara are nevoie mai mult ca oricând de cărbune, de energie. Vom munci și mai cu spor și dorim ca Frontul să fie lăsat în pace, să lucreze în liniște și eficient, pentru a redresa economia țării." "Din sărăcia noastră vom face chetă și vom cumpăra bilete de întors tuturor domnilor care au sosit zilele astea în țară și vor să pună mâna pe putere", se oferea Vasile Maramă, inginer la Mina Lupeni. "Îi rugăm să nu ne deranjeze, pentru că vrem să muncim, să dăm țării cărbunele necesar. Dacă totuși le vine greu să se despartă de noi, îi invităm să muncească împreună cu noi în mină, că doar, nu-i așa, noi suntem poporul, zicea domnul Coposu sau un alt coleg de-al dumnealui duminică la televizor." De la Gara Băneasa, unii dintre mineri au fost transportați la sediul PNL, din Bulevardul Magheru, pe care ulterior l-au devastat. Alte grupuri s-au dus direct în Piața Victoriei. Au stat acolo câteva ore, apoi au făcut cale întoarsă spre gară, și de acolo înapoi la Petroșani. Aveau să revină peste nici o lună. Între timp, sub presiunea străzii, Ion Iliescu și liderii partidelor de opoziție se întâlniseră pentru noi discuții. De pe urma lor, peste câteva zile avea să se apară Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN).

ION ILIESCU, CAP DE LISTĂ LA ȚĂRĂNIȘTI

Mărul discordiei pe final de ianuarie a fost decizia FSN de a participa la alegeri. Peste ani, într-un volum de convorbiri, Ion Iliescu a susținut că la mijloc a fost o confuzie. "Atunci, în discuția cu delegația PNȚCD, Corneliu Coposu mi-a propus să accept să fiu cap de listă pe listele PNȚCD. Nici mai mult, nici mai puțin! Era o confirmare a faptului că se petrecea ceea ce spuneau cei din teritoriu, relativ la faptul că unii n-aveau altă treabă decât să se pregătească pentru alegeri - atât și nimic altceva * , în timp ce noi eram sufocați de problemele curente. Și am avut această reacție: «Vedeți, domnule Coposu, cum e viața? Noi suntem aici înglodați în probleme curente, probleme economice, cum să facem să se reașeze societatea. Dumneavoastră, fiind decuplați de la asemenea preocupări, vă gândiți deja la campania electorală. Noi nici nu am discutat până acum pe ce principii să se organizeze alegerile, iar dumneavoastră deja vorbiți de liste (habar nu aveam că se vorbea de ideea votului pe liste în zilele acelea). Noi nici nu știm, în momentul de față, cum și în ce formă o să participăm la alegeri». După acea discuție s-a lansat fabulația că Iliescu s-ar fi angajat că nu va participa la alegeri - speculându-se și răstălmăcindu-se, probabil, faptul că nu acceptasem să fiu pe lista PNȚCD! - ceea ce era o aberație. Dar s-a folosit apoi ca argument politic: iată că Iliescu, cu ambiții de putere, deși a promis că nu o să participe la alegeri, și-a făcut partid și participă la alegeri."
Reply With Quote