Tot despre „poticniri“ și libertate
Articolul d-lui Pleșu, apărut in Dilema veche, nr. 649, 28 iulie - 3 august 2016
Cuvîntul âispităâ a ajuns să nu aibă decît o conotaÈie negativă. Ispita nu e, pur Èi simplu, unul dintre cele două apeluri (egale ca intensitate) ale unei alternative. E apelul necurat, înÈelător, distructiv. E partea de întuneric, componenta de âcapcanăâ a alternativei. Mă întreb adesea de ce nu se străduieÈte Èi binele să fie âispititorâ, de ce âispititorulâ prin excelenÈă e numai âvrăjmaÈulâ. Mi se răspunde că, într-un asemenea caz, âmeritulâ opÈiunii ar apărea diminuat. E uÈor să alegi binele, cînd âdesignâ-ul lui e seducător. Binele e, prin definiÈie, discret: nu vrea âsăâÈi ia minÈileâ, să te îngenuncheze prin evidenÈa calităÈii sale. ÎnÈeleg. Dar atunci âlibertateaâ mea e Èchioapă: am dinainte o pîine gustoasă, dar comună, âpîinea cea de toate zileleâ Èi, pe celălalt taler, un mirobolant tort de cofetărie pariziană. Sigur, pot avea âmodestiaâ să aleg pîinea (cu condiÈia, ar spune maximaliÈtii, ca doar âmodestiaâ săâmi dicteze alegerea Èi nu vreo pasiune a mea â vinovată â pentru pîine. Adică să aleg fără plăcere, fără să fiu âispititâ. După modelul kantian: numai ce faci din datorie e legitim moralmente; cum intervine âplăcereaâ, meritul actului se evaporeazăâŠ).
În aceÈti termeni, libertatea noastră e libertatea de a alege între ceva pe care îl dorim, care ne atrage, Èi ceva pe care nuâl dorim neapărat, ceva care, deÈi ne apare ca valabil, ne lasă oarecum indiferenÈi. Apostolul Pavel a rezumat această situa*Èie într-o formulă celebră: âNu fac binele pe care-l vreau, ci răul pe care nu-l vreau, pe acela îl săvîrșescâ (Romani, 7, 19). Cu alte cuvinte, între ceea ce vreau Èi ceea ce fac apare o fractură chinuitoare: de vrut, vreau (raÈional) binele, dar prefer (prin înclinaÈie) să fac răul. âVrutulâ e âneispititorâ, în vreme ce ânevrutulâ mă cheamă perfid, mă trage spre el, împotriva voinÈei mele! Bine, dar asta înseamnă că sînt defect: una vreau Èi alta fac. Ceea ce e bun mă lasă rece, ceea ce e rău îmi încinge tălpile. În formularea apostolului, âdupă omul cel lăuntric mă bucur de legea lui Dumnezeu; dar în mădularele mele o altă lege (subl. mea, A.P.) văd că se luptă cu legea minții mele și rob mă face legii păcatului, care este în mădularele meleâ (Romani, 7, 22-23). Carevasăzică, există, în âstatutul nostru creaturalâ, un âdatâ al diviziunii, o âfatalitateâ structurală a conflictului interior: sîntem locuiÈi de două âlegiâ aflate în război (cf. Èi Galateni, 5, 17): legea âduhuluiâ, dumnezeiască, Èi legea trupului, veÈnic recalcitrantă. Problema este că, deÈi, în principiu, âtrupulâ e slab Èi duhul e tare (Ev. după Matei, 14, 38), în imediat trupul prevalează. Ca să fie domolit e nevoie de o âsuplimentareâ a părÈii duhovniceÈti prin Duhul Sfînt (Efeseni, 3, 16). Ajungem, astfel, la problema harului, în care nu ne aventurăm, deocamdată, de teama unor âpoticniriâ încă Èi mai primejdioase.
Totul, pe fundalul conÈtiinÈei că sîntem âdupă chipul Èi asemănareaâ celui care ne-a creat. În aceste condiÈii, putem accepta că trupul nostru e un sediu al răului? Nu, căci âDumnezeu a pus mădularele în trup, pe fiecare din ele, așa cum a vrut Elâ (1 Corinteni, 12, 18), âca să nu fie dezbinare în trupâ (Idem, 12, 25). Ba mai mult: aflăm că ââŠpe cele ce ni se par că sînt mai de necinste ale trupului, pe acelea cu mai multă cinstire le încingem, și cele necuviincioase ale noastre au parte de mai multă cuviință, de care cele cuviincioase ale noastre nu au nevoieâ (Idem, 12, 23-24). Ca să nu mai spunem că ne aflăm în spaÈiul unei credinÈe al cărei ax este âÎntrupareaâ, adică coborîrea lui Dumnezeu în toate ale omului, mai ales în trupul care îi este, astfel, templu. Lucrurile se complică. Să zicem că, totuÈi, în âlegea trupuluiâ s-a strecurat un vierme, o strîmbătate care trebuie doborîtă, anulată, ârectificatăâ. Ce arme avem la îndemînă? Bunul-simÈ răspunde, pripit: mintea, înÈelepciunea, înzestrările noastre netrupeÈti. Dar cuvintele Apostolului nu dau nici acestor âmădulareâ Èanse necondiÈionate. âUnde este înțeleptul? unde este cărturarul? unde este întrebătorul acestui veac? Oare n-a arătat Dumnezeu drept nebună înțelepciunea lumii acesteia?â (Idem, 1, 20). Avem de-a face, aÈadar, cu Èubrezenii ale alcătuirii noastre care privesc Èi âcarneaâ, mereu hărÈuită de ispite malefice, dar Èi apetenÈele cărturăreÈti, inteligenÈa, cunoaÈterea de tip lumesc, incapabile de ânebuniaâ adevăratei înÈelegeri. Èi iată-ne din nou ajunÈi la problema harului, pe care nu îndrăznim încă să o luăm în pieptâŠ
Mărturisesc că, de-a lungul acestor consideraÈii, m-am simÈit, mereu, în pericol. Unul conjunctural (dogma âinstituÈionalizatăâ Èi vînătorii de eretici care lucrează cu anateme, âcorectitudini teologico-politiceâ, âcum îÈi permiÈi?!â, âhabar n-ai!â, âiadul o să te mănînce!â) Èi unul intim (âde ce fac «dialectică» pe socoteala Absolutului?â, âde ce nu mă resemnez să creditez taina în termenii ei proprii Èi vreau să o «sistematizez» cu mintea mea cea proastă?â). Dar ceva îmi spune că limbajul de lemn Èi gîndirea gata-făcută nu sînt pe placul lui Dumnezeu. Că pietatea superficială, evlavia gesticulatorie, ortopraxia nu-i ajută, de fapt, decît pe cei care Èi-au vîndut interogativitatea vie, pe o poliÈă de asigurare în Rai. Că credinÈa nu e o formă de suficienÈă dăscălitoare, ci o căutare însoÈită de încredere, dar Èi de tulburare, un risc asumat, o neliniÈte. E o trufie să cred asta? Poate. Caz în care sper să mă ierte Dumnezeu. Mă consolez cu gîndul că, măcar, nu dormitez confortabil, în zona âcăldiceluluiâ. Prefer fierbinÈeala rece a căutării.
Last edited by forever...; 08.11.2016 at 17:44:10.
|