Frate Ioan, în primul rând, cine te-a mințit pe tine că eu sunt învingător?
Apoi, mai ales, trăsăturile acelea, care le-ai descris, sunt ale lumii și oamenilor de azi, lipsită de Hristos. Toți oamenii, fără Hristos, sunt... soiuri și culturi de "psihopați".
Ca să nu zic direct că e o lume a frustraților... deci a necreștiunilor.
Învingătorii lui Hristos și oamenii în Hristos, nu sunt așa îi cum scrii tu acolo, sunt mult diferiți de cum îi vezi tu.
Hai să vorbim puțin despre punctele tale... fiindcă creștinii, sunt Icoane ale lui Hristos.
- discreți, spui.
Dar eu spun: energici și săritori, și totuși rezervați și ascunși, niciodată frustrați și prefăcuți, fără psihopatii, nelipindu-și inima de nimic și nimeni, căutând pe Domnul în tot ce fac ei și ceilalți, iar când la ceilalți lipsește Domnul, iubirea... văzând după puterea lor, dăruitori și primitori, cum să-L aducă pe Domnul, fără să calce libertatea celorlalți.
- mai degrabă tăcuți, spui.
Spun: vorbind cu măsură, în măsura lui Hristos, mărturisind pe Domnul, dar neînfricați, nu nesăbuiți, nu pripindu-se, nu fâstâcindu-se, ci hotărâți, fără să dovedească nimănui nimic, ambasadorii blândeții, guvernatorii răbdării, afaceriștii iubirii, exploratorii smereniei, sună puțin ciudat, folosesc un limbaj modern, pentru confort psihologic spre înțelegere și asimilarea spre înmulțirii.
- cumpătați în toate cele, spui.
Spun: niciodată cumpătați în rugăciune, cât mai necumpătați în iubire, cât mai curioși spre binele celuilalt, pentru a i-l oferi, în măsura înmulțită înăuntrul lui de Hristos, măsurând măsurile virtuțiilor, după potențialul lui, înmulțind măsura și potențialul,totdeauna dăruind toate realizările, pentru că nu poate fi egoist, să se bucure doar el de Hristos și de bunătate.
- minusculaci, nu majusculaci, spui.
Spun: în ce minuscul? în ce majuscul? în păcate, în patimi, da minuscul, în împlinirea cuvântului Domnului, în discernământul gândirii, soluțiilor, argumentelor, opiniilor, pentru virtuți, pentru omenire, de la Cuvântul Dumnezeu și Om, acolo majuscul, cât mai majuscul, fiindcă astfel oamenii, dăruind totdeauna unii altora în Domnul, niciodată numeni nu au nimic de pierdut, ci toți, totdeauna, au totul de câștigat.
- îngăduitori, oameni cumsecade, în general sau poate totdeauna, spui.
Spun: îngăduitori în ce? În păcate? În patimi? Da, și acolo, cu scopul de vindecare. La clinicile de dezintoxicare și dezalcoolizare, în primele zile sau săptămâni, depinde de gravitatea cazului, sunt tratați cu propriul drog de care sunt dependenți, micșorând dozele tot mai mult. Deci cum? Cum se cade? Pe ce se cade? Cât se cade? Din ce, spre ce, în ce se cade? Ce sunt proprietățile sufletului? Ce, cât de unde este personalitatea și caracterul omului? Poate fi îmbunătățită? Cum, când, cât, de ce? Unde-i blocajul? Cum deblocăm blocajul? Cum împiedicăm alte blocaje? Cum facem asta la noi? Cum facem asta la alți oameni?
- dispusi la micsorare de sine, chiar si in timpul luptelor care merita sa fie duse (acolo sunt zmei! si anume zmei ai faptelor, ai biruuirii obstacolelor din ei insisi mai intai iar nu din ceilalti)
Spun: uf, niciodată zmei în nimic. Măsurile sunt multe. Depinde în ce le creștem. Cu ce scop. Pogorârea Duhului Sfânt înseamnă și "unitate în diversitate", peincipiu preluat și de uniunea europeană. Dar adăugăm: niciodată unitate în păcate. Libertate da, dar formarea și îmbunătățirea persoanei, presupune responsabilități asumate. Când sunt încălcate, apar consecințe. Inevitabile. Deci păcatele fă-le acasă, dacă nu vrei să vindecat. Și-aici din nou: ce este vindecarea? Cine o are? Dacă o are, poate s-o dea? Cui și când, cât și cum? Dreapta socoteală, măsura trezviei prin măsura orbirii celuilalt. În plus, oricât de mult de vrei, cu cât iubești mai mult, cu atât nu poți vedea și nu poți trăi decât întro permanentă micșorare de sine. Și e bine așa. Dar din nou: ce este iubirea? Cine o are, cine o dă, cine o primește? Poftele, patimile carnale, nu sunt iubire... nici dependențele, obsesiile, pasiunile, iubirea sănătoasă, e mai presus de tot și toate... și-așa mai departe...
- iertatori la nesfarsit, spui.
Spun: putea să-i ierte Hristos pe bișnițari și cei cu schimbul valutar, din Templu? Putea. Dar i-a dat afară cu biciul, în loc să-i ierte la nesfârșit. Deci să fim îngăduitori cu neputințele stricăciunii, patimile și iadul din noi? Nu. Ci să le dăm afară cu biciul, din templul trupului nostru, al Duhului Sfânt.
- aplaudaci ai reusitelor altora, oricat ar fi acestea de mici, la prima vedere, spui.
Spun: slavă deșartă? Da, dar măsura, din nou. Aplaudaci, dar când? Cât? Cu ce scop slava deșartă? Cu ce scop, orice? Oricât? Când? Cât de mult vezi în sufletul celuilalt? Și cât de bine vezi? Cu ce vezi? Cu iubire? Sau cu interes și scopuri lugubre și sinistre? Sau nu cumva ți se pare că vezi? Ce urmărești? În ce măsură? Și-așa mai departe...
- cu ton mangaietor, nu certaret la nesfarsit, spui.
Spun: da, desigur, dar nu afemeiați. "Certăreala" în virtuți, în îmbunătățire, în curățire, luminare, îmbunătățire, totdeauna în iubire, ca să se cunoască și recunoască scopul, e bună și are numai binecuvântare spre belșug și biruințe, căci în comuniune, e împreună lucrarea spre dobândirea Împărăției Cerurilor.
- cu dispozitie accentuata spre ascultare (chiar si a interlocutorului, oricare ar fi acesta), spui.
Spun: Cu dispoziția accentuată spre orice duce la Hristos. Și transformarea a orice e străin de Hristos, în unelte, practici, căi, care să ducă la Hristos. Și să aducă pe Hristos, să înmulțească, să îmbunătățească în Hristos. O atenție sporită, la cele mai mici vibrații ale sufletului aproapelui, spre a rezona, a călăuzi, a canaliza, a arăta, omului pe Hristos, în măsura în care și noi, am cunoscut, înțeles, trăit, înmulțit, dăruit pe Domnul și întotdeauna a respecta hotărârile și alegerile societăților în care trăiesc ei, creștinii, dar a lupta mereu, în cuvânt și dezvoltare, în ideologiile sfințeniei, a face cele mai frumoase și pe placul Domnului societăți.
În aceste prea puține rânduri, puerile, inexpresive, plastice, insuficiente și întro foarte mică măsură, aceștia sunt adevărații eroi... învingătorii în Hristos...
Icoanele lui Hristos, creștinii. Cum Hristos este icoana Tatălui, și creștinii să fie icoanele lui Hristos...
Pomenește-mă.
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
|