View Single Post
Vechi 04.08.2016, 01:55:56
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Și pe lângă cartea lui Paul Evdokimov, care e bună, nu strălucită, dar bună, vă recomand tuturor una strălucită, căci prin Sfântul Ioan Gură de Aur, vorbește Duhul Sfânt, și m-a învrednicit Dumnezeu să o citesc, o găsesc cea mai bună carte ce a-ți citit-o vreodată (eu am citit 3), pentru cei care vor să se căsătorească și au cât de cât o legătură cu Biserica și cu Hristos:

Sfântul Ioan Gură de Aur - Cuvântări despre viața de familie

~~~ Se zice despre filosoful Socrate, că avea o femeie Xantipa, împovărătoare și flecară și bețivă. Și fiind întrebat de ce rabdă o astfel de femeie, a spus că o are acasă ca loc de antrenament în cele ale filozofiei.

"Căci voi fi, zicea el, €žmai blând cu ceilalți de vreme ce sunt învățat prin ea în fiecare zi, filosofie."

Însă eu mă îndurerez acum mult, când păgânii sunt mai filosofi decât noi, deși nouă ni s-a poruncit să-i urmăm pe îngeri. Ba mai degrabă ni s-a poruncit să-L urmăm chiar pe Dumngzeu în ceea ce privește blândețea.

Așadar, filosoful zice că pentru aceea având femeie rea nu o leapădă. Iar unii zic că pentru aceea și-a luat-o de nevastă. Iar eu, fiindcă mulți dintre oameni sunt predispuși la prostie, îndemn ca dintru început să facem toate și să ne sârguim ca să ne luăm o soție potrivită și plină de toată virtute. Iar dacă se întâmplă să greșim și să nu ne aducem în casă o mireasă bună și ușor de suferit atunci să-i urmăm acestui filosof și să o educăm pururi, și nimic să nu punem înaintea acestor lucruri. Fiindcă și neguțătorul până nu face înțelegere cu tovarășul său [de călătorie] înțelegere, care poate să-i aducă pacea, nu își pune corabia pe mare, nici nu face altă călătorie.

Așadar, și noi să facem toate ca să menținem înlăuntru toată pacea cu tovarășul nostru în călătoria și corabia aceasta a vieții. Căci astfel și toate celelalte ne vor fi liniștite și vom străbate în siguranță marea vieții acesteia.

Acest lucru să-l facem și înaintea [problemelor] casei, și a slugilor, și a banilor, și a țarinilor, și a treburilor politice. Și mai de preț decât toate să ne fie ca cea care locuiește în casă împreună cu noi să nu se răzvrătească, nici să fie în despărțire de noi. Căci astfel și celelalte ne vor veni de la sine și vom avea multă ușurare în cele duhovnicești, trăgând cu unire de gând [homonoia] acest jug [al căsniciei].

Și pe toate isprăvindu-le vom avea parte de bunătățile puse deoparte [în ceruri], de care fie ca noi toți să ne împărtășim cu harul și cu iubirea de oameni a Domnului nostru lisus Hristos, împreună cu care Tatălui și Duhului Sfânt slavă, putere și cinste, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
~~~

Cuvântări despre viața de familie€ - Sfântul Ioan Gură de Aur, Traducere: Părintele Marcel Hancheș, Editura Învierea, 2005.

Mai aveți aici câteva fragmente din cartea de 220 de pagini:
http://www.familiaortodoxa.ro/tag/cu...ta-de-familie/
http://www.ioanguradeaur.ro/carti/cu...ta-de-familie/
și mai ales aici:
https://tainacasatoriei.wordpress.co...ta-de-familie/

Și de aici, cred că o găsiți să o comandați: http://www.evanghelismos.ro/carte/33...ata_de_familie

Iar la rezultatele căutării acesteia la al doilea rezultat, găsiți, jumate de carte, în format digital.

Doamne miluiește.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 04.08.2016 at 02:03:32.
Reply With Quote