View Single Post
Vechi 04.08.2016, 18:06:43
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Uite dragă Igore, îți fac o analiză pe text, te rog să nu te superi.

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Da, așa da, total de acord. Foarte corect și frumos spus și formulat.
Aici dai un răspuns bun, care reprezintă ceea ce ai înțeles tu din textul lui Ioan67.

Citat:
Ce frăția ta numești "pudibond", eu numesc habotnic: "vai, nu mănânc la masă cu vameșii și păcătoșii, că uite ce stricați sunt ei și ce mult mă lupt eu, și ei miros urât și eu sunt curat și pe dinăuntru și de dinafară".
Nu se știe din cine citezi, pare că din ceva călugăr dar pare să fie și vocea ta ''călugărească'' dacă te adresezi lui Ioan cu frăția ta, deci pare că vocea ta se erijează sub cuvintele altuia, unui duhovnic. Deci nu-s lămurit dacă e citat inventat de tine susținînd tu că așa spun habotnicii, e un citat din vreun călugăr care spune el cum spun habotnicii?.. sau ce e? Sau e o pistă falsă pentru a amesteca termenii deoarece habotnicii nu sunt totuna cu sclifosiții sau cu fariseii... ci habotncii sunt niște credincioși care cred ei că prin mulțimea habotniciei lor, făcută ca să fie văzuți de oameni, vor fi mai degrabă ascultați de Dumnezeu. Deci nimic rău în a fi habotnic departe de ochii oamenilor și dacă habotnicia ta nu este defapt o necredință îmbrăcată în mulțime de nevoințe și habotniceli...

Citat:
Nu așa frate.
Iar trag concluzia că ești călugăr, frate de mînăstire... căci pe tine te vezi frate în timp ce lui am impresia că îi spui doar așa... ca să te dai călugăr.

Citat:
Cu cât vezi mai bine, cu atât ți se arată, în ce măsură au ceilalți nevoie de Hristos și Îl oferi, în măsura în care Îl ai și tu, dăruitorul.
Citatul ăsta pare că ar fi din sfință, din duhovnici, din călugări, pare o înțelepciune... defapt dacă analizez textul mai profund mie îmi rezultă că iar te lauzi că tu Îl ai pe Hristos și că cu cît îl dăruiești mai mult altora cu atît îl ai mai mult. Mă gîndesc dacă îți dai seama că nu poți dărui abuzînd, adică devenind un risipitor care tot dăruie cu forța și cu deasila... defapt doar ca să se laude că el Îl are pe hristos mai mult ca alții. Îți dai seama unde îți este duhul cînd dai astfel de ''înțelepciuni''?
Citat:
Dacă Domnul Hristos, s-a băgat în rahatul și murdăriile și puroiul nostru, ne-a tăiat cu cuvântul și ne-a curățat și ne-a vindecat,
Aici folosești un limbaj neaoș, călugăresc,

Citat:
nu la fel trebuie să facem și noi? Ba da, în măsura dragostei noastre, a discernământului și scopului nostru.
Tu întrebi, tu răspunzi, și iată cît ești tu de vrednic că practic te dai mîntuitorul care se bagă în orice mocirlă. Deci iar rezultă că te lauzi și că împlinești ce ne-a cerut hristos întărind că asta trebuie să faci și tu și noi.

Dragul meu, noi ceilalți nu trebuie să nu ne băgăm așa ca tine ci trebuie să avem grijă de hainele cele albe și curate pe care ni le-a spălat. Trenuie să-i urmăm cu grijă să nu recădem, să nu ne remurdăprim, să nu ne lăudăm.

Citat:
Dar ! Frate Ioane !
Aici ești deja aiuritor... căci folosești acest frate nu pentru a rezona cu frățietatea ci a te lăuda tu că ești frate de mînăstire... sau că ești ceva duhovnic care se auto-îndreptățește ''slujind''.

Citat:
Când ne băgăm poate în cel mai adânc abisuri al iadului: consecință a căderii din nemurire, din Rai, "dobândirea hainelor de piele" cum spune la Facere, trupul cel greu, carnea, omul care-a devenit cautător al plăcerilor, ca să înlocuiască adevărate plăceri pierdute din Rai, dătătoarele de viață plăceri, cum e ascultarea de Dumnezeu, omul căzut care ușor e tras demoni în falsele plăceri lascive, senzuale, voluptoase, pervertite, ca să eșueze să găsească adevărata plăcere din viața aceasta căzută: a primi înțelegerea cunoașterii trăirii înmulțirii dăruitoare prin Duhul Sfânt a Domnului Hristos și Hristosul lui Dumnezeu.
Deci iată ce mare filozofie și ''înțelepciune'' scoți din tine adică zici că tu cu Hristos sau tu cu călugării sau tu cu sfinții înțelepți cînd vă băgați în iad... defapt căutați înțelegerea și cunoașterea trăirii a lui Dumnezeu. Păi e defapt complet aiurea ce susții căci pot trage concluzia simplă că nu Dumnezeu ci că tu te bagi în iad ca să cunoști, adică păcătuiești ca să cunoști și să înțelegi... deci păcătuiești pentru cunoaștere iar asta e o patimă foarte grea, e un satanism, o nenorocire ce caută știință și lăudăroșenie prin păcătuire.

Citat:
Aici deci, în aceasta, nu mai poate fi vorba de pudibonderie, nici de habotnicie, fiindcă aici e lupta cea mare, practic, între suflet și trup.
Adică susții că ești în stare să intrii în orice mocirlă ca Hristos, ducînd tu lupta cea mare... a ortodoxie... cu tot păcatul și cu toată lumea... deci defapt te folosești de Hristos ca să te erijezi la meritele luptei Sale... să cad eu sau alții pe spate la ce lucruri mari săvîrșești tu... Păi dragul meu, cu cine te lupți? Ca don Chihote tu te lupți cu morile de vînd? Tu visezi vre-o luptă și te pui lîngă apostoli, lîngă sfinți, lîngă călugări, lîngă Hristos dînd impresia că tu te lupți așa ca ei? Nu-ți miroase a lăudăroșenie?

Citat:
Primește-mă frate Ioane cu ce îți spun ca o mireasmă a vieții, să nu îți fiu mireasmă a morții:
Și iată ai ajuns să vrei să fii primit ca o mireasmă a duhului sfînt... adică tu îi ceri lui Ioan ca să te primească pe tine și nu pe Dumnezeu așa... păi îți dai seama în ce abis al lăudăroșeniei ești căzut?

continuarea mai jos
Reply With Quote