Citat:
În prealabil postat de Jonnyw2013
Legat de codependenta si alte teorii dinastea psihologice? Cu ce pot ajuta psihologii anumite boli sau deficiente dobandite sau inascute ...
...Si concret cum poate fi ajutat un om dinasta de un psiholog care constata asa zisa codependenta?
|
Nu sunt sigur daca intrebati sau daca deja afirmati cu siguranta.
Daca intrebati, va pot spune (cu oarece siguranta) ca v-ati lamuri indeajuns asupra acestei dileme dind curs uneia dintre aceste situatii (sau mai bine ambelor):
a) sa urmati o facultate de psihologie, cu speranta ca aveti insusirile personale potrivite; n-ar strica si un master, eventual un doctorat - cred ca v-ati lamuri cat de cat cum sta treaba...:)
b) sa intrati intr-o relatie de consiliere/psihoterapie pentru a experia concret raspunsul la nedumerirea dvs.
Daca, insa, ati formulat deja un raspuns care minimalizeaza rostul psihologiei si al psihologilor fara sa aveti experienta academica si practica a psihologiei, atunci... nu stiu ce sa mai zic.
Citat:
Ei mai usor pot constata dar mai greu pot ajuta. Trebuie vointa si dragoste unul ptr altul ca sa treci de toate problemele care apar.
|
Categoric e nevoie de vointa si dragoste, precum ziceti. Dar uneori nu e suficient, pur si simplu. Ca exemplu, oricata vointa si dragoste am eu ca sa invat greaca veche si ebraica, va marturisesc ca nu imi iese. Am nevoie de ajutorul unui profesor si de alte conditii...:)
Citat:
Psihologii astia ii vad ca niste "puturi fara apa". Ei te vad bolnavi tot timpul.
|
Da, cand e seceta mare, cand "soarele s-a topit si a curs pe pamant" (cum zicea Poetul), e posibil ca unele fantani sa sece. Dar nu e mereu asa, se mai gaseste si cate un izvoras sau o chiuveta cinstita prin tagma psihologilor.
Cat priveste faptul ca un psi te vede bolnav tot timpul, ei bine de obicei e taman invers: psihologii cauta mai mult la resursele de sanatate decat la elementele morbide; cei care se ocupa cu bolile sunt psihiatrii, nu psihologii. Apoi, psihologia clinica si psihoterapia sunt doar o mica parte din specializarile pe care le poate avea un psiholog. Unii, de pilda, se ocupa cu psihologia sportului. Credeti-ma ca doar de bolnavi nu le arde lor cand lucreaza cu un sportiv pentru a-l aduce in forma optima pentru competitie! Altii se ocupa cu pedagogia/invatarea, altii cu munca, altii cu arta etc.etc. Deci nu toti au tangente cu tulburarile sufletesti si cu activitatea terapeutica, ci sunt preocupati de nenumarate alte activitati.
Citat:
E usor sa spui e codependent.E langa un pacatos!Un neispravit!Si-a ratat viata!Ce faci Societate ptr oameni ca sa ii ajuti???
Doamne ajuta!
|
Aici chiar nu am inteles ce ati vrut sa spuneti, ma iertati.