În timpul Postului Adormirii Maicii Domnului, la Catedrala Patriarhală din București se săvârșește slujba Paraclisului Maicii Domnului în fiecare seară, după slujba Vecerniei. Această rânduială a început în prima zi de post, 1 august, și se va încheia în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, adică la data de 14 august. Această rânduială specifică mănăstirilor este preluată și la unele catedrale chiriarhale din țară, precum și la unele parohii.
Importanța Postului Ador*mirii Maicii Domnului, a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum și a Postului Crăciunului a fost confirmată la Sfântul și Marele Sinod care s‑a desfășurat în insula Creta din Grecia, în luna iunie. „Se știe că numai Postul Sfintelor Paști este un post prevăzut de sfintele canoane. Pentru celelalte trei posturi de peste an nu există nici o confirmare canonică, dar faptul că un sinod atât de mare a reconfirmat importanța și a subliniat necesitatea duhovnicească a respectării acestor posturi le dă și mai multă autoritate. Postul Adormirii Maicii Domnului este un post al evlaviei noastre față de Maica Domnului, deoarece în această perioadă se citesc paraclisele Maicii Domnului, se fac pelerinaje închinate ei și mai ales se intensifică rugăciunile către Fecioara Maria, cerându‑i ca să ne ocrotească, să ne păzească de tot răul și necazurile și să ne ajute să sporim în dragostea față de Hristos, față de Biserică și față de toți sfinții lui Dumnezeu”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învățătură rostit în Duminica a 6‑a după Rusalii, la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
Slujba Paraclisului Maicii Domnului cuprinde tropare, condace, canonul complet, Evanghelia și ectenii. „Paraclisul Maicii Domnului este o rugăciune prin care cerem cu osârdie ajutorul Fecioarei Maria în viața noastră, pentru că ea este cea mai bună și cea mai mare mijlocitoare a noastră în fața Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, Paraclisul Maicii Domnului este o rugăciune care se face la nevoie și atunci când fiecare credincios dorește să se roage în mod deosebit. Paraclis înseamnă biserică de dimensiuni mai mici, însă mai înseamnă și rugăminte sau rugăciune, prin care invocăm ajutorul Maicii Domnului sau al unui sfânt, într‑o formă cântată sau citită”, ne‑a declarat arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
Slujbele paracliselor închinate Maicii Domnului au apărut mai târziu și sunt în număr de trei: două se găsesc în Ceaslov cu denumirea „Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu” și „Al doilea Paraclis al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu” iar al treilea „Paraclis al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu” se află în unele ediții mai vechi ale Psaltirii. Slujba primului paraclis a fost alcătuită de Sfântul Teostrict Mărturisitorul, starețul Mănăstirii Pelekete, de lângă Constantinopol, care a pătimit în timpul disputei iconoclaste din secolul al 7‑lea. Slujba celui de‑al doilea paraclis a fost alcătuită de Teodor al II‑lea Dukas Laskaris, împăratul bizantin al Niceei, care a domnit în exil între anii 1254 și 1258, după cucerirea Constantinopolului în 1204 de cavalerii cruciați.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|