View Single Post
Vechi 08.08.2016, 11:41:38
nacu simona nacu simona is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2013
Implicit Parintii sunt impotriva

Igor, prietene,

Lucrul ce l-a facut Hristos nu are cum sa fie plin de rautate, jignirea insa este o rautate.
Deci spunand ca Iisus Hristos jigneste (cred ca nu stii ce inseamna verbul "jigni") tocmai ai hulit pe Duhul Sfant, despre care este impropriu a spune ca jigneste! Iar daca Hristos jigneste inseamna ca nici El nu are Duh Sfant.

"Pui de vipera" nu inseamna ca i-a facut "serpi veninosi" , ci pui, care daca nu stii, puii de vipera mananca pantecele mamei lor si asa se nasc, vipera fiind un animal vivipar.Acest lucru il stiu tot de la Sfintii Parinti, anume din Filocalie, Sfintii Parinti facand pe tema acestui sarpe o adevarata teologie.
Analogia cu puii de vipera o face Hristos pentru a arata ca cei ce vor sa se mantuiasca mananca trupul si sangele Domnului, al Celui rastignit si jertfit.
Tot in sensul acesta intelegem si cuvintele lui Ioan :" pui de vipera, cine v-a aratat sa fugiti de mania ce va sa fie?" Adica CINE v-a invatat sa faceti fapte de pocainta, sa va intoarceti de la pacate ca sa va mantuiti? Nimeni altul decat Hristos care S-a intrupat si prin intruparea Sa S-a facut chip tainic in orice om, in intreaga umanitate.
Daca ai fi citit cu inima, sau daca te-ar fi dus Duhul Sfant in acele tainice unghere ale mantuirii, nu ai mai fi gasit nicio rautate in cuvintele Scripturii, ci doar bunatati proniatoare.

De ce am zis ca S-a intors cu spatele la Petru? Pentru ca textul zice ca Petru L-a tras deoparte pe Hristos, povatuindu-L dupa cum stim, iar Hristos dupa ce aude cuvintele lui Petru, se intoarce catre ucenici si spune cuvintele cu "satano". De unde putem trage concluzia ca era intors catre Petru in timp ce discuta cu acesta, dar ca ulterior S-a intors catre ucenici, de unde tragem din nou concluzia ca nu mai era cu fata catre Petru. Logic, nu?
Daca textul ar fi spus ca S-a intors cu fata catre Petru, atunci, da, nu mai era niciun dubiu.Dar oare de ce o fi mentionat textul ca Iisus S-a intors catre ucenici? Doar asa ca sa se "jigneasca" reciproc (ulterior) Igor cu Simona?

Dar si la Matei, 16 : "Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi ești; că nu cugeți cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor", Iisus cearta pe satana din toti ucenicii ( idem ca la Marcu, 8), caci toti gandeau la fel, desi pare ca certa doar pe Petru. Prin cuvintele Sale Iisus face mai multe lucruri deodata: cearta pe satana, respectiv alunga duhul ncurat de la ucenici, ii mustra in acelasi timp pe acestia pentru a-i intelepti si a-i invata sa lupte cu gandurile potrivnice aratndu-le de unde sunt gandurile lor. Tocmai prin acest lucru, aducand in mijloc numele "satano", El arata ca nu lui Petru S-a adresat, caci cuvintele care urmeaza : "mergi inapoia mea", nu pot fi adresate nici lui Petru, nici uceniilor catre care era intors cu fata.Pentru ca ucenicilor, fiind multi, ar fi trebuit sa le zica "mergeti inapoia Mea,satanelor". Dar nici lui Petru nu avea cum sa se adreseze spunandu-i sa mearga in urma lui, adica du-te in spate, ascunde-te de la fata Mea, piei. Pentru ca Hristos nu blesteama, nu vorbeste cu rautate ucenicilor, nici cand acestia Il parasesc, sau cand Iuda Il vinde.
De ce nu ar fi spus despre Iuda, cand vorbea despre el, la Cina, cum ca a intrat diavolul in el, de ce nu l-a vadit de rautate in fata celorlalti, ci a spus simplu:"unul dintre voi ma va vinde"? Nu mai era tot Acelasi Iisus care "jignea"?

La fel si cu biciul, tare mult le place unora sa fie in postura lui Iisus cu biciul, alungand din templu (azi biserica) pe unii care li se nazare lor(si cu ocazia asta ai mai inventat instant ceva, Igor - ca ai o imaginatie faina - cu betivull care joaca pe masa din Sfantul Altar).
Frate drag, exegeza textului in care Iisus alunga pe negustori si pe schimbatorii de bani din templu, a dat mai multe variante, dupa inima si judecata celui ce a facut interpretarea. Deci nici macar nu este batuta in cuie si fiecare dupa inima lui intelege.
Interpretarea cea mai aproape de adevar este aceea care spune ca acei schimbatori de bani si negustori nu faceau parte dintre cei credinciosi, desi nu erau nici eretici, caci ei nu veneau sa se roage( Casa Tatalui Meu, casa de rugaciuni, iar voi ati facut-o pestera de talhari), ci se aflau acolo din interes pecuniar datorita coruptiei preotimii care primea si folosea bani murdari .Ori, tocmai din acesti bani a fost platit Iuda care L-a vandut pe Domnul. Acum ti-e mai clara legatura duhovniceasca a gestului cu biciul facut de Iisus in templu si rastignirea Lui ulterioara? Gest pe care multi il folosesc, in rautatea lor, de a "biciui" pe eretici,sau chiar pe fratii de o credinta cu ei, spunand ca se "cuvine"! Ca asa a facut Iisus! Fara sa stie de ce Iisus a facut tot ce a facut! Poate ca se ne invete cum sa cultivam rautatea intre noi? D-aia! D-aia a numit pe femeia canaaneanca "caine", pentru ca ii placea sa jigneasca, nu pentru ca voia sa le dea peste nas iudeilor care in rautatea lor ii numeau pe pagani "caini" si "spurcati"! Si le-a aratat Iisus ca spurcatii si cainii au mai multa credinta decat cei ce infatuat se numeau fiii lui Avraam.

Deci, repet, Iisus a facut gestul cu biciul pentru a prefigura ce se va intampla(la judecata) cu cei care se numesc gresit frati si credinciosi, dar care folosesc Biserica in interese materiale, secularizante. Nicidecum pentru a ne invata sa ne judecam intre noi si sa-I fim lui Hristos ca si antihrist, judecand mai inainte de judecata lui Dumnezeu pe fratii nostri si condamnandu-i la iad dupa cum i se pare duhului nostru omenesc.

"Care vroiai să o desparți pe "Bublișor" din primul post al tău aici, de prietenul ei?"

Ia, mai citeste, frate, ce am scris acolo.Iar minti?
In timp ce tu ii umpleai capul cu aer si nori, eu ii aratam ce inseamna crucea si la ce se inhama si ce inseamna iubirea curata prin care poate sa reuseasca in casatorie.

"Fiindcă îl am exemplu pe Hristos, să spun și eu: înapoia mea, satano? fiindcă faci voia oamenilor și nu voia lui Dumnezeu?"

Inca unul care face pe Hristos!!! N-ai vrea tu sa Il ai exemplu pe Hristos Cel rastignit, sau pe Hristos de pe muntele Tabor?

Il ai exemplu pe Hristos? In ce? O, ce dulce ti-e sa asemui oamenii cu demonii, sa le prevezi caderi, neputinte, grozavii, spunand ca iubesti toate femeile si le doresti doar binele.Dar sa fereasca Dumnezeu sa te contrazica cineva,, sau sa nu-ti aprobe cuvantul ca dintr-o data te faci bici de foc, exact ca inselatii despre care vorbeste Ignatie Briancianinov.
Asa ai facut si cu Bublisor, nu pentru ca o iubeai de nu mai puteai, dar trebuia sa imi fii contra, indiferent ce spuneam. Iar cand situatia lui Bublisor s-a schimbat, i-ai turnat in cap o caldare cu laturi.
Stii cum se numeste asta?Nestatornicie. Ia vezi, ce te mai invata hristos al tau despre acest cuvant?

Stii ce? Hai sa facem pace , ca ne ducem amandoi mai jos pe goarna iadului.
Iarta-ma si tu, te iert si eu, desi nu am nimic cu tine, cine e pacatos si eu sa nu fiu?
Dar acum , ca tot ti-am spus toate acele cuvinte, ia si tu vreun folos din ele, ca sa nu le fi scris doar spre osanda mea.

Doamne ajuta!

Last edited by nacu simona; 08.08.2016 at 11:45:19.
Reply With Quote