Citat:
În prealabil postat de CristianR
Articolul încearcă să arate câteva trăsături ale falsului mistic. Spre exemplu, că nu e liniștit, ci agitat, că nu odihnește, ci obosește și panichează, consideră că are o legătură aparte cu Dumnezeu, el fiind un ales care nu trebuie să supună Bisericii toate revelațiile și viziunile sale.
Așa îl pot vedea cei din afară, care nu sunt prinși în mreaja lui seducătoare. El însuși, însă, foarte greu se va identifica pe sine cu portretul de mai sus. Ar putea-o face dacă s-ar smeri, dacă s-ar spovedi cu toată sinceritatea, încredințându-i duhovnicului toate viziunile, faptele și vorbele sale, precum și faptul că se consideră un ales al lui Dumnezeu, că are o misiune mai aparte. Această misiune ar trebui să o pună sub semnul întrebării și să-l lase pe duhovnic să i-o confirme sau să i-o infirme.
Să ia aminte și la propriile vise, pentru că ele ne transmit adesea ceva despre noi, despre starea noastră lăuntrică. Spre exemplu, dacă mă visez vorbind în mijlocul unei mulțimi, încântarea pe care o resimt este cel mai probabil rodul slavei deșarte.
În general vorbind, ca să te asiguri că nu cazi în această plasă a falsului misticism trebuie să fii în primul rând preocupat de propriile tale păcate, să le identifici și să te eliberezi de ele. Odată începută această lucrare, nu știu dacă vei putea vreodată considera că ai ajuns la capătul ei. Beneficiile ei sunt cunoscute: smerirea treptată și lepădarea de sine.
|
Dragă CristianR. Ce părere ai, ar trebui să credem sau să ascultăm sau să luăm aminte la o învățătură amestecată formată din îndemnuri și cercetări bazate pe învățătura duhovnicească care are la bază credința cu simptomatologia și tratamentul provenit de la o învățătură medicală (psihologia și psihiatria) care au la bază necredința și ateismul și negarea credinței?
Putem amesteca oare grîul cu neghina ca să etichetăm și să dăm tratamente ce te transformă în legumă prin drogări masive de tip pleavă? Nu ți se pare că metoda asta de speriere și ducere în disperare a credincioșilor prin etichetări diagnosticale amestecate se numește un malpraxis atît la nivel duhovnicesc cît și la nivel medical?
Ce părere ai... de cine trebuie să ascultăm: de grîu sau de neghină? De Calea cea strîmtă a bobului ca să ajungă miez cald de pîine sau de pleava ce se lasă dusă de vîntul melancoliei și lăudăroșeniei ''medicale''?
Eu cred că Bublișor are nevoie de iubire de la Dumnezeu și nu de ''tratamente''... amestecate.