View Single Post
Vechi 10.08.2016, 14:45:44
nacu simona nacu simona is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2013
Implicit Parintii sunt impotriva

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
P'aia cu copitele n-o stiam, dar pe asta cu coatele am mai auzit-o. Si totusi n-o pricep! Vreti sa fiti buna sa imi deslusiti si mie enigma asta? Chiar asa: cum e doamna, de ce sa nu tinem coatele pe masa cand mancam? Ce maniere elegante se pitesc pe aici, prin codul asta care nu primeste cotul?

Aceasta "maniera" de care poate ai auzit si tu citind diverse "capete", ca si "sa nu intinzi mana in acelasi timp cu altul", s.a. eu cred ca se refera la foarte multe lucruri "manierate" atat trupesti, cat si duhovnicesti. Daca incepem cu cele trupesti, este vorba despre o restrangere. despre o neraspandire si o disciplinare ( a tine coatele pe langa corp), care se opun desfranarii, adica delasarii si nebagarii de seama, indraznelii si obrazniciei in cele din urma.
Din punct de vedere duhovnicesc trebuie inteles de asemenea, dar si ceva mai mult, in sensul ca aceasta pozitie smerita avantajeaza rugaciunea care trebuie sa insoteasca "masa" (hrana) propriu zisa. fata de aceasta hrana noi trebuie sa ne comportam cu sfiala si cu teama, dar si cu multumire, pentru ca nu este facuta de noi, ci ne este oferita din mila si iubirea de oameni a lui Dumnezeu.
Apoi masa aceasta preinchipuie Ospatul cel din Imparatia lui Dumnezeu, la care noi trebuie sa venim cu cele rationale si duhovnicesti,mintea si sufletul curatite si luminate, iar nu cu indaratnicia si nepriceperea.
Deci la masa venim doar cu fruntea plecata, gura prin care primim hrana si mainile care apartin partii lucratoare a trupului, dar si duhului.
De aceea un sfant parinte a vazutcu duhul ca cei adunati la masa mancau fiecare diferit: unul faguri, altul paie si altul necuratii. Si asta din cauza cugetelor si a felului in care primeau hrana de la Dumnezeu.
Ei, poti si tu sa dezvolti ideea, dar dupa parerea mea, din cate am inteles eu Filocalia, cam asta ar vrea sa spuna.
Dumnezeu sa aiba mila de noi!
Reply With Quote