Citat:
În prealabil postat de oni91
In realitate, legenda lui Isus este similara aceleia a lui Crisna, asa cum ne-a fost prezentata si explicata de notabilul mitolog si erudit Gerald Massey acum mai bine 100 de ani, ca si de reverendul Robert Taylor acum 160 de ani, iar legenda lui Crisna a fost scrisa in Vedele hinduse pe la anul 1400 î.Cr. . . . Exista tot asa, convingatoare similitudini intre Isus si Buda. Deasemeni este izbitoare asemanarea Mitului lui Isus cu cel al lui Horus, zeul egiptean. Horus, fiul lui Osiris, s-a nascut din fecioara Isis la 25 decembrie. Ca si Isus, Horus avea 12 discipoli, l-au îngropat si a înviat, era "drumul, adevarul, lumina, salvatorul, fiul uns". Facea minuni si l-a înviat din morti pe un om numit Elazar. Pe Horus îl numeau "Iusa", "fiul" si ”propria umbra” care se transforma in "Ptah", ”Tatal creator”, cu mult timp inainte sa apara crestinii lui Isus.
La fel, si miturile lui Budha si Mithra au multe similitudini cu cel al lui Isus. Ierarhia crestina este aproape identica cu cea mitrica pe care a substituit-o si care precede povestea crestina cu mai bine de 600 de ani.
|
Asemanarile , dar mai ales DEOSEBIRILE dintre legenda lui Crisna sau Krishna, in traducere Cel Negru, si viata lui Hristos le puteti deduce si singuri din cele ce urmeaza. Crisna este un zeu mantuitor in mitologia vedica pentru ca lupta impotriva demonilor, ca avatar al lui Visnu recreeaza permanent lumea,salvand-o de la distrugere, face daruri copiilor si saracilor, dar dovedeste in acelasi timp un apetit erotic exacerbat, lui i se atribuie in unele legende 8 sotii, iar in altele 16100 pe care le imbratiseaza simultan !
Cultul divinitatilor egiptene Osiris, Isis si Horus este anterior crestinismului cu aproape doua milenii. Pe baza acestui cult s-a nascut un mister, adica o invatatura religioasa ezoterica, accesibila doar initiatilor.In misterul lui Osiris, Isis si Horus exista un scenariu asemanator cu cel al mortii si invierii lui Hristos. Astfel Osiris, un zeu cu trasaturi predominant pozitive, este ucis de fratele sau Seth,un zeu negativ. Corpul lui Osiris este taiat in bucaticare sunt imprastiate in tot Egiptul, dar Isis, sora si sotia lui Osiris, supranumita si "marea vrajitoare" aduna bucatile si-l readuce la viata. Dupa aceasta experienta a mortii, care-l apropie de oameni, Osiris devine judecatorul sufletelor dupa moarte.Horus, zeul cu chip de soim, este fiul lui Osiris si a lui Isis,eu nu am intalnit in lucrarile pe care le-am citit referiri la fecioria lui Isis care este contradictorie pentru ca intre Isis si Osiris s-a consumat o hierogamie, adica o nunta sfanta, iar Horus fiind fiul celor doi nu putea sa fie in acelasi timp nascut doar din fecioara Isis. Horus devine conducatorul vesnic al regatului pamantului, in timp ce tatal sau preia conducerea regatului subpamantean al mortii. Si acum urmeaza partea cea mai interesanta. SINGURELE INFORMATII, cunoscute pana in prezent, despre acest mister egiptean care contine povestea mortii si invierii lui Osiris provin din opera scriitorului grec Plutarh , intitulata despre " Despre Isis si Osiris", si redactata in PRIMA JUMATATE A SECOLULUI II d.HR, adica la APROAPE O SUTA DE ANI DUPA crucificarea lui Hristos. Vechile scrieri egiptene NU-L MENTIONEAZA PE OSIRIS CA UN ZEU CARE MOARE SI INVIE, ci ca pe un zeu civilizator, care ii invata pe oameni agricultura prelucrarea metalelor etc.Mult timp s-a crezut ca religia crestina s-a inspirat din legenda mortii si invierii lui Osiris, deoarece cultul lui Osiris este mult anterior crestinismului. In urma cu cativa ani am ascultat la BBC o emisiune despre istoria religiilor, in care un tanar cercetator lansa o ipoteza ce rastoarna complet ideea de mai sus. El spunea ca, devreme ce nu avem surse mai vechi de secolul II d.Hr in care sa se prezinte istoria mortii si resurectiei lui Osiris, s-ar putea ca nu crestinismul sa se fi inspirat din religia egipteana, ci invers, vechea religie egipteana pierzand teren in fata crestinismului, si incercand sa subziste, a preluat unul din elementele de succes , daca pot sa ma exprim asa, ale crestinsimului - zeul care are experienta mortii asemeni muritorilor.