View Single Post
Vechi 11.08.2016, 02:30:13
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Bun. Daca astea sunt interpretarile, in ciuda textului care spune cum spune, ramane sa imi pun frana la dileme. Ca nu e dat sa inteleaga cele ale Duhului decat celor curati, celor in care salasluieste Duhul.
Eu am facut o singura precizare, cea legata de exprimarile (care par) fara echivoc in text, referitor la identitatea personajului.
Zice de vreo 3-4 ori ca e Samuel, nici pomeneala ori aluzie la vreun drac. OK, accept ca nu e Samuel, ci duhul lui. Insa ca ar fi draci, pe motiv ca vrajitoarea lucreaza cu necuratul, mie mi se pare prea simplist. Intr-un final insa, accept ca mreaja talcuirilor e prea larga pentru un pestisor atat de mic ca mine.
Si totusi, imi pastrez placerea de a contempla jocul textului, pe care cred ca-l resimt la lectura. Presupun ca intre versetele 14 si 15 au mai fost versete (care lipsesc in traducerile de azi) ori ca se poate intelege implicit (se insinueaza in timpul lecturii) ca mai e ceva in trecerea de la versetul 14 la 15 de care trebuie tinut seama. (sa fie jocul vrajitoarei?)
Continui sa mai cred ca avem de-a face cu o subtila trecere dintr-un "univers" in altul, care da farmec si adancime povestii si lecturii. In fine, episodul invocat mi se pare saturat in teatralitate, la sensul cel mai propriu.

Pe de alta parte, daca am rasfoi talcuirile Sf. Maxim Marturisitorul din ultimul capitol Filocalia 3 ("Despre ghibeoniti si urmasii lui Saul"), s-ar putea sa ne largim foarte mult perspectiva asupra cartii Regi.

Last edited by ioan67; 11.08.2016 at 05:22:52.
Reply With Quote