Întrebarea din titlu m-a dus imediat cu gândul la întrebarea lui Petru: „Doamne, de câte ori trebuie să-l iert pe fratele meu? Oare de șapte ori?”
Jertfa e treabă dumnezeiască; nu o putem face fără ajutor de sus. Ea presupune asumarea liberă și iubirea față de cel pentru care o facem (deci o facem pentru cineva). Dar cine poate iubi? Cine-i bun. Hristos. Fără de Care nu putem face nimic. Deci să-L rugăm și atunci sigur vom putea și noi.
Mai e un secret, nu mai țin minte cine spunea, parcă Noica: Atunci când ceva ni se pare greu, trebuie să mai adăugăm o greutate în plus. E paradoxal, dar jertfa în căsnicie este mai ușor de făcut dacă îi mai adăugăm încă una (pe lângă rugăciune): postul.
Căsnicia e un drum anevoios și iubirea este în primejdie ca în loc să crească și să se transfigureze, să fie înăbușită încă de la început din pricina frustrărilor care apar frecvent. Eu cred că și pe acestea putem pune crucea, renunțând la motivul de frustrare, care adesea nu este ceva palpabil, ci e doar în mintea noastră. Acolo se duce războiul, de fapt, și e un război cu noi înșine, nu cu soțul, cum vrea diavolul să credem.