În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Treaba cu "impulsurile hormonale" este o aiureala din folclorul pseudo-medical. Poate o fi valabil la animale, dar la oameni intregul comportament sexual este cerebralizat. Ca dovada sta faptul ca exista si copii de 3 ani care se masturbeaza, precum si batrani libidinosi la care s-a instalat demult andropauza, respectiv menopauza.
Pe de alta parte, mi s-a intamplat de cateva ori sa am paciente care au afirmat ca ginecologul le-ar fi spus ca daca nu au activitate sexuala isi "dau peste cap sistemul endocrin". Evident, daca e adevarat, ginecologii respectivi nu au indraznit sa scrie, sa semneze si sa parafeze chestia asta ca recomandare, fiindca daca mi-ar fi cazut in gheare un asemenea document elucubrant stiintific nu as fi lasa lucrurile asa. In care tratat de medicina or fi gasit chestia asta ?
Iar nivelul de cunostinte practice la nivelul populatiei in ceea ce priveste planificarea familiala si protectia impotriva infectiilor transmise veneric este praf, in ciuda multelor ore de "educatie pentru sanatatea reproducerii" care se fac in Occident. Majoritatea pacientelor mele nu au auzit ca anticonceptionalele sunt avortive. Nu au auzit ca poti sa practici abstinenta periodica, necum sa cunoasca metodele. Ele cred ca alternativa la anticonceptionale inseamna sa ai 10 copii. Nu au auzit ca virusul HIV si multi alti (infra)microbi se pot lua prin prezervativ. Ca urmare, de cand se preda educatia sexuala in scoli, a crescut inspaimantator incidenta bolilor venerice, a sarcinilor nedorite, dar si a cazurilor de infertilitate. La 16 ani au primul avort si incep sa se indoape cu hormoni, la 30 de ani incep sa isi dea cu pumnii in cap ca nu au copii. Degeaba, trompele sunt varza de la Chlamidia, uterul e atrofic de la anticonceptionale, ovarele au probleme de a-si relua activitatea ciclica dupa atatia ani de blocaj. Abia acum incepe adevaratul business pentru complexul medico-farmaceutic. Dupa ce le-au vandut un deceniu si jumatate anticonceptionale, le-au chemat la analize si control periodic, afacerea, pana atunci in faza de increment, ajunge in faza de cash-cow (adica pacientele sunt vaci de muls) prin tentativele de fertilizare, esuate in majoritatea cazurilor, dar care costa scump. Si, daca dupa varsta tratamentelor de infertilitate esuate mai fac si un cancer de san, incasarile mai cresc o vreme. In afaceri, etapa asta se cheama de stea cazatoare: e etapa in care nu se mai investeste in produs, dar care continua, un timp, sa aduca venituri. Un timp, pana cand produsul se termina. Si alt produs, o noua fraiera, trebuie lansat.
Acestea sunt roadele educatiei sexuale in felul in care se face acum si in felul in care se va face si in viitor, atata vreme cat scoala este in mainile statelor fara Dumnezeu. Sa nu ne facem iluzii ca va veni vreun ministru destupat la minte ca sa schimbe lucrurile. Nu, nu va veni.
|