Iuliu, permite-mi o intrebare frontala: tu stii cum functioneaza invatamantul, ca institutie in Ro? Ma refer la sistemul de invatamant: componente, reglaj, decizie, control si conducere, feed-back etc.
Care sunt documentele fundamentale in baza caruia se planifica si se desfasoara activitatile scoalre?
Cine are responsabilitatea privind elaborarea acestora si cu implementarea lor?
Ce raport este intre Minister-scoala cutare-elevul cutare-parintele cutare-si alti oameni/institutii din tara si din lume?
Detii vreo organigrama a procesului de invatamant dintr-o unitate oarecare (fie ea si gradinita!)? Cunosti ratiunea ei? Ii practici continuturile? Ai de dat vreun feed-back de la fata locului, in acord cu toate datele problemei?
Daca nu poti raspunde spontan la aceste intrebari minimale, eu cred ca ar fi intelept sa arati putina prudenta in formularea unor judecati atat de generale, de categorice si, in definitiv, de defaimatoare la adresa scolii.
Nu stiu de ce avem noi romanii impresia ca ne pricepem la toate si ca suntem in masura sa criticam absolut totul si pe oricine, fara vreo informare cat de cat rezonabila in prealabil.
Vrem sa intervenim, vrem sa corectam, vrem sa vindecam si sa salvam deindata - fara, insa, de a ne informa detaliat asupra procesului in cauza.
Nu suntem, oare, un popor de parelnici? Si unde vom ajunge asa?...
|