View Single Post
Vechi 27.02.2008, 21:50:03
mirela-h mirela-h is offline
Member

Data înregistrării: 22.06.2007
Implicit

Am uitat sa ma refer si la Budha , a carui invatatura ce indeamna la pace si eliberarea de orice patima, a fost comparata cu cea a lui Hristos. Romanii aveau o vorba " sfarsitul incununeaza opera" asta cred ca este valabila si pentru viata personalitatilor care sunt cu adevarat mari. Felul in care cineva stie sa moara, spune mai mult despre el decat intreaga sa viata sau opera. Iisus moare la 33 de ani, pe cruce, in chinuri groaznice, complet nevinovat, dispretuit de cei pe care-i ajutase, parasit de prietenii sai( apostolii). Si prin aceasta moarte umilitoare si atroce el salveaza intreaga omenire. Budha moare la o varsta inaintata, este adevarat ca a dus o viata de un ascetism aspru, renuntand inca din tinerete la placerile vietii princiare. Dar moartea lui Budha pare atat de banala si lipsita de semnificatii. Budha moare de... indigestie, pentru ca abia refacut dupa o boala grava nu se poate abtine, tocmai el care predicase renuntarea la patimi si pofte, si mananca o mancare grea pentru un batran convalescent : carne de porc afumata. Moare inconjurat de discipolii sai care il plang cu mare durere si ii asculta cu evlavie ultimele cuvinte. Nimic din aceasta moarte nu corespunde unui sacrificiu de sine din iubire pentru oameni.
Oricate asemanari poti gasi intre crestinism si alte religii , ESENTA crestinismului este UNICA : Dumnezeu care iubeste omenirea pacatoasa si instrainata atat de mult incat devine OM El insusi, duce o existenta pamanteasca umila, cunoscand toate nefericirile vietii omului marunt si moare simtind la fel ca orice om suferintele si spaimele ultimelor clipe. Si prin aceasta viata si moarte omeneasca Dumnezeu nu numai ca ia "contact" direct cu conditia umana decazuta in urma pacatului originar, dar ne mantuieste de el si ne ofera fiecaruia din noi sansa de a redobandi ceea ce au pierdut primii oameni.
Cu multi ani in urma cand nu-L descoperisem pe Hristos , am fost foarte impresionata de o replica a unui personaj dintr-o tragedie antica : " Ce le pasa zeilor de nenorocirea noastra ? " Cred ca dupa intruparea lui Iisus Hristos, nimeni nu mai poate spune : " Ce-i pasa Lui Dumnezeu de nenorocirea noastra?"
Reply With Quote