Citat:
|
În prealabil postat de litanul
Citat:
|
În prealabil postat de Iustin44
Care sunt acele 'invataturi de origine pagana invelite in ambalaj crestin (cele mai multe preluate din imperiul roman). Multe dintre aceste invataturi si obiceiuri le mai gasim si astazi.'??? Vino cu exemple concrete, nu cu generalitati!!! Eu asa am procedat.
|
Daca doresti... cum sa nu. Cat de curand. Imi cer scuze ca nu pot fi prompt cu raspunsul, dar am ceva treaba. Treburi lumesti.
|
Pentru inceput, referitor la sarbatori pagane invelite in ambalaj crestin:
" Nenumarate sunt chipurile in care obiceiurile paganesti au furat straie bisericesti pentru a fi luate drept altceva decat ceea ce sunt intr-adevar"(Valentin Zaharia, episcopul Oradiei, "Buruieni crescute la umbra Bisericii", 1955, pag. 39)
Cultul soarelui in imperiul roman intrat in biserica sub forma de invatatura si sarbatoare crestina. Ma multumesc sa dau niste citate din publicatia "Ziarul Lumina" (publicatia ortodoxa) din 22 decembrie 2007.
"Crăciunul este în creștinism un moment sfânt, care ne inundă sufletele cu bucuria nașterii lui Iisus Hristos. Evenimentul unic în istorie a transformat, de-a lungul timpului, manifestări și tradiții păgâne într-unul dintre cele mai frumoase și mai pline de semnificații duhovnicești momente din timpul anului.
De ce 6 ianuarie și 25 decembrie
Evangheliile nu ne oferă informații referitoare la data nașterii lui Hristos. Alegerea acestor date, de 6 ianuarie sau 25 decembrie, are o motivație practică. Istoricul Edward Gibbon consideră că s-au ales aceste date pentru a încuraja răspândirea creștinismului. La aceste date se țineau mari sărbători păgâne, precum Saturnaliile, în majoritatea provinciilor romane. De aceea, înlocuirea lor cu sărbători creștine, ca Nașterea și Botezul Domnului, asigura o implementare a creștinismului în tradiția unor popoare marcate de manifestările păgâne din preajma zilelor unor zei. Chiar și în lumea germanică sau orientală se celebrau în această perioadă nașteri de zei, astfel încât trecerea la cinstirea nașterii adevăratului Dumnezeu era mult ușurată.
Ziua Soarelui neînvins
Pe 25 decembrie, la Roma se celebra una dintre cele mai populare sărbători păgâne: nașterea Soarelui neînvins - Dies Solis Invicti Nati, Deus Sol Invictus, ca simbol al renașterii soarelui și alungării iernii. După ce creștinii au separat Crăciunul de Bobotează, optând pentru data de 25 decembrie, scriitorii creștini au făcut frecvente legături între renașterea Soarelui și nașterea lui Hristos, folosindu-se de similitudini pentru a încreștina păgânii. Triburile nord-europene sau germanice celebrau și ei, la aceeași dată, „Iule“, pentru a comemora „renașterea soarelui dătător de lumină și căldură“. Chiar și reprezentările numismatice romane ale lui „Sol invictus“ prezintă un chip cu o coroană de raze, asemănătoare reprezentărilor lui Iisus cu o coroană de spini.
Nașterea zeului Mitra
Unul dintre zeii cei mai populari la Roma în perioada în care creștinismul era în plină ascensiune, și anume zeul Mitra, era cinstit și el pe 25 decembrie, ziua sa de naștere. Mitra era un zeu persan al cărui cult și rit era și foarte asemănător creștinismului, așa cum constata scriitorul creștin Iustin Martirul în „Apologia“ sa prin secolul al II-lea și așa cum a remarcat mai târziu și Tertulian la debutul secolului III, în „De praescritione haereticorum“. Pe la mijlocul secolului al III-lea, Sfântul Ciprian de Cartagina exclama: „Oh, ce magică lucrare a Providenței că ziua în care Soarele s-a născut … Hristos și el se naște“.(Si eu care stiam ca Iisus Hristos e din vesnicii! Sa fie comparat cu Mitra!?)
Cam atat, deocamdata. Putem discuta, pe viitor despre "dies solis"(ziua soarelui) sarbatorita in fiecare saptamana. Este vorba despre aceea zi care la unele popoare si-a pastrat denumirea pagana: "sontag" (la germani) sau "sunday" (la vorbitorii de limba engleza).
Si mai sunt destule exemple. Chiar prea multe. Le discutam numai daca se doreste.