Citat:
În prealabil postat de GMihai
Cred ca v-a scapat o nuanta: criminali, conform preopinentului, sunt numai militarii catolici.
Sau, poate, iehovisti ?
|
Mihai, cata vreme esti avocat, cum numesti un om care omoara alti oameni? Eu il numesc ucigas de oameni sau criminal. S-o fi numind si altfel, e posibil.
Soldatii ce fac? Vor, nu vor, ei omoara oameni. Asta le e datoria, slujba iar la unii o fi si pasiunea, treaba lor.
Printre soldatii lumii asteia sunt credinciosi de toate felurile. Fara exceptie, evident. Dar asta nu inseamna ca pot sa stimez sau sa simpatizez pe soldati. Nu pot face asta, indiferent cat este el de jertfelnic (poftim, zicea Mihnea despre eroii neamului), deoarece ma impiedica fapta omorului la care participa orice soldat activ.
De aceea am si amintit trecutul BC, asa cum il gasesc astazi prin carti (ba chiar prin cuvantarile Papei, mai nou, precum am auzit la stiri). E stiut ce orori au avut loc in istorie si stim si de ce si cum s-au facut. Altfel, nu-i asa, Suveranul Pontif nici nu si-ar fi cerut iertare, public, pentru crimele din trecut.
L-ai vazut zilele trecute pe copilul sirian? Acel baiat de cativa anisori, insangerat, speriat, care fusese scos de sub daramaturile produse de bombardament. Cine il adusese acolo, in starea aceea? Soldatii! Cine i-a sfartecat pe fratii si pe parintii lui? Soldatii! Cine arde cu foc, cine sfarteca, cine zdrobeste, cine ingrozeste? Soldatii.
Fii bun, nu-mi cere sa ii stimez. As vrea s-o fac dar nu pot, sa fiu iertat.