Citat:
În prealabil postat de iliegh
Si cum poti sa scapi de sarpele amagitor atunci ?
Dupa mine nici Crestinismul si nici Buddhism-ul nu sunt solutii ideale. Sunt solutii, dar nu ideale, nu pentru omul care isi duce viata in ritm normal, cu familie, serviciu, copii, si alte obligatii.
Nu Crestinism deoarece:
- e greu de crezut. Punct.
Nu Buddhism deoarece:
- desi spune sa vezi realitatea asa cum e si nimic mai mult, eu vad ca picioarele mele sunt facut ca sa merg si sa alerg, nu sa imi pun calcaiul stang peste coapsa dreapta si calcaiul drept peste coapsa stanga. Asta a nenatural, si in consecinta in contradictie cu invataturile budhiste (e ceva in plus). Ori practica zazen-ului, ca despre asta vorbesc aici, e centrala si obligatorie in budhism. Deci cum sa poti obtine echilibrul perfect, vacuitatea, iluminarea, etc, printr-o pozitie care este de-a dreptul nenaturala si in contradictie cu natura umana. Stiu ca prin suferinta, ca si la Crestinism dealtfel, dar picioarele intortocheate nu sunt singura solutie de a suferi. Exista o infinitate de moduri. Poate exista o forma de obtinere a iluminarii intr-un mod mai direct, mergand zi de zi la serviciu si suferand vazand ce sefi prosti ai. Sunt deschis la orice propunere.
|
Budismul, probabil, este religia cea mai flexibila in ceea ce priveste identificarea unei solutii la problematica imperfectiunii existentiale pe care o resimtim fiecare dintre noi (boala/suferinta/moarte), in sensul ca ofera o gama variata de abordari functie de context si de inclinatiile specifice fiecarei persoane.
Zazenul este un anume tip de abordare al budismului (exportat via budim chinezesc) care a prins radacini in cadrul culturii japoneze, cu variatii corespunzatoare rinzai zenului si soto zenului. Este o forma simplificata de budism, focalizata pe identificarea naturii fundamentale a realitatii.
Pozitia corpului poate fi sau nu semnificativa functie de scoala, metoda sau o anumita tehnica. Insa, in principiu, pozitia corpului este irelevanta.
Formele elaborate de budism (mahayana/vajrayana), din punctul meu de vedere, se preteaza cel mai bine la contextul omului modern imersat intr-un mediu informational complex, cu multi factori de stres.